I somras antog det spanska parlament en lag som likställer sex utan tydligt samtycke med våldtäkt.
Lagen, som kallas "solo sí es sí" (bara ja betyder ja), innebär att en kvinna inte ska behöva bevisa att våld eller hot har förekommit. Om inte samtycke funnits är det att betrakta som ett sexuellt övergrepp, till exempel våldtäkt.
I oktober trädde lagen i kraft. Sedan dess har domstolarnas tolkning av den nya lagen lett till att långt över 300 dömda sexualbrottslingar har fått sina straff retroaktivt kortade och minst 30 som varit nära avtjänat straff har frigivits.
"Social larmsignal"
Skälet är att lagen även reviderade minimi- och maximumstraffen för sexuella övergrepp, vilket öppnade för domare att korta straff med flera månader, och även år, för dömda som överklagat.
Ramaskrin från kvinnogrupper och allmänt i samhället får nu regeringen att vilja ändra den kontroversiella lagen.
– Uppenbarligen finns en oro. Det är en social larmsignal, säger koalitionsregeringens talesperson Isabel Rodríguez.
– Vi måste vara medvetna om offrens känslor. Därför inser vi i dag att det bästa sättet att försvara "solo sí es sí"-lagen är att genomföra nödvändiga tekniska justeringar.
Pressen på vänsterregeringen – med en feministiskt profilerad politik och med fler kvinnliga ministrar än manliga – att agera är stor.
Splittrad vänster
Jämställdhetsminister Irene Moreno från vänsterpartiet Unidad Podemos, som regerar ihop med socialistiska PSOE, var den drivande bakom samtyckeslagen som tog två år att värka fram. Hon har anklagat domarkåren för att ha feltolkat lagen på grund av vad hon anser vara "endemisk sexism" i domstolarna.
Det har domstolsväsendet och politiker från flera partier bemött med att förarbetet till lagen var illa utfört.
Att ändra lagen kan leda till spänningar mellan regeringspartierna inför det nationella val som ska hållas senare i år.
Talespersonen Isabel Rodríguez gav på tisdagen inga ledtrådar om hur de "tekniska justeringarna" ska se ut för att tillfredsställa båda partiernas intressen.