Säsongens första stora skogsbrand i Spanien

En större skogsbrand i den spanska provinsen Castellón har tvingat över 1 500 personer till evakuering. Det torra landets brandsäsong är därmed inledd onormalt tidigt.

Skogsbranden nära Villanueva de Viver i Castellón i östra Spanien tidigt på fredagen.

Skogsbranden nära Villanueva de Viver i Castellón i östra Spanien tidigt på fredagen.

Foto: Lorena Sopena/Europa Press/AP/TT

Spanien2023-03-24 15:39

Skogsbranden i det kuperade området vid Villanueva de Viver i östra Spanien upptäcktes på torsdagen och täcker runt 3 000 hektar, enligt lokala myndigheter.

Röda Korset och andra hjälporganisationer tar hand om boende på tillflyktsplatser.

Räddningstjänster i regionen Valencia, där Castellón ingår, rapporterar att åtta orter är evakuerade, däribland ett äldreboende i byn Montán.

Regionpresidenten Ximo Puig konstaterar att skogsbranden kom mycket tidigt den här våren.

– Den var väldigt glupsk från början, sade han på en pressträff och tillade att effekterna av klimatförändringarna är obestridbara.

Vid lunchtid på fredagen deltog 18 flygplan och helikoptrar samt mer än 600 brandmän och soldater i kampen mot elden.

Spaniens meteorologiska institut Aemet skriver på Twitter att "ofördelaktiga väderförhållanden, särskilt i åtanke på hur tidigt det är på året, har gynnat brandens snabba spridning".

När det började brinna var det över 25 grader och den relativa fuktigheten hade sjunkit under 30 procent vilket hänger ihop med den ovanligt torra vintern i området.

Risken för fler bränder i Castellón bedömdes på fredagen som extrem.

I fjol lade de spanska skogsbränderna över 306 000 hektar under sig, enligt data från EU. Det var också det varmaste året som registrerats i Spanien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!