Små partier får stor makt i Spanien

Svåra förhandlingar pågår i Spanien där Pedro Sánchez hoppas fortsätta som premiärminister. Katalanska och baskiska partier har fått rollen som vågmästare och deras krav är många – men de skulle inte gynnas av nyval.

Socialdemokratiska PSOE:s partiledare Pedro Sánchez. Arkivbild.

Socialdemokratiska PSOE:s partiledare Pedro Sánchez. Arkivbild.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Spanien2023-08-03 07:13

Inför valet den 23 juli pekade mätningar mot att konservativa Partido Popular (PP) skulle bli störst och att partiet, tillsammans med högerextrema Vox, även skulle få majoritet i kongressen. PP blev visserligen störst, men utan tillräckligt många mandat. Vox backade rejält jämfört med valet 2019.

För att något av blocken i spansk politik ska kunna bilda regering behövs stöd från katalanska och baskiska partier. Därför tycks Pedro Sánchez, ledare för socialdemokratiska PSOE, tillsammans med vänsteralliansen Sumar ha störst chans att få ihop den majoritet som krävs.

– Högern går väldigt hårt åt allt som andas självständighet och Vox är ett parti som är baserat på att man ska bekämpa självständighetsprojekten, säger Niklas Bremberg, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Men PSOE, tillsammans med ett annat vänsterparti, har sedan 2019 regerat med stöd av katalanska och baskiska partier. Därför ser man att de har större möjlighet att lyckas bilda regering.

Puigdemont i centrum

Självständighetsrörelserna i Katalonien och Baskien är en komplicerad men viktig aspekt i spansk politik. Även om alla nationalistpartier i regionerna inte för en aktiv kamp för total självständighet från Spanien så är en större grad av självbestämmande en gemensam faktor.

Flera av de katalanska och baskiska partierna verkar Sánchez kunna nå en överenskommelse med. Därför riktas strålkastaren främst mot det borgerliga katalanska självständighetspartiet Junts, grundat av tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont. Han har sedan 2017 levt i exil i Belgien, anklagad av Spanien för bland annat uppror och uppvigling i samband med Kataloniens självständighetsförsök för sex år sedan.

– Junts har varit väldigt hårdföra, de stödde inte regeringen i den senaste mandatperioden och nu säger man att man inte kommer att ge sitt stöd gratis, säger Niklas Bredberg.

– Man har pratat om att man vill ha amnesti för Puigdemont och att man vill få till en legal folkomröstning för Kataloniens självständighet. Det är utgångsbuden i förhandlingarna, sedan får man se var man landar.

Nyval?

Från socialdemokratiskt håll har man avvisat flera av Junts krav men sagt att man är villig att utforska åtgärder “inom de konstitutionella ramarna”.

Möjliga eftergifter från vänsterblockets sida kan, enligt Bremberg, vara en utredning av regionernas ställning framåt, att se över deras finansieringsform och att skicka mer pengar till Katalonien och Baskien.

Om PSOE inte lyckas nå en överenskommelse med Junts är det mest troliga att det blir nyval i Spanien. I Baskien och Katalonien gjorde partiet bra ifrån sig, men nationellt riskerar man att tappa röster om det framstår som att Sánchez har misslyckats och självständighetspartierna krävt för mycket, menar Bremberg.

– Då skulle vi kunna få se en helt annan spansk regering. Det är klart att det ligger i vågskålen också. Med en renodlad spansk högerregering, inte minst om Vox får någonting att säga till om, skulle det vara mycket hårdare tag gentemot Katalonien och Baskien, säger han.

– Så för de baskiska partierna tror jag att ett nyval framstår som väldigt oaptitligt, man vill absolut inte hamna där. Inte minst ERC, det traditionella självständighetspartiet på vänsterkanten i Katalonien, är nog väldigt mån om att inte gå till nyval igen.

Fakta: Resultatet i valet

För att en regeringsbildning i Spanien ska vara möjlig krävs en enkel majoritet i kongressen. Så här fördelades de 350 mandaten:

• Konservativa Partido Popular: 136

• Socialdemokratiska PSOE: 122

• Högerextrema Vox: 33

• Vänsteralliansen Sumar: 31

• Katalanska självständighetspartiet ERC (vänster): 7

• Katalanska självständighetspartiet Junts per Catalunya (borgerligt): 7

• Baskiska självständighetspartiet EH Bildu (vänster): 6

• Baskiska nationalistpartiet PNV (mitten): 5

• Galiciska nationalistpartiet BNG (vänster): 1

• Kanariska nationalistplattformen CC: 1

• Borgerligt parti i Navarra UPN : 1

Källa: Europa Press

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!