Den nu tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez, ledare för socialdemokratiska PSOE, fick i uppdrag att försöka få ihop en regering efter att konservativa Partido populars (PP) ledare Alberto Núñez Feijóo misslyckats med sitt försök i slutet av september.
Sedan dess har svåra förhandlingar ägt rum mellan PSOE och det katalanska separatistpartiet Junts, som bland annat krävt amnesti för politiker och aktivister som står inför rätta efter Kataloniens självständighetsförsök 2017.
"Historisk möjlighet"
Nu har parterna nått en överenskommelse, rapporterar flera spanska medier.
– Amnestilagen har godkänts, säger Santos Cerdán, huvudförhandlare åt PSOE vid en pressträff i Bryssel.
Han lägger till att lagen rör alla som varit inblandade i självständighetsförsöket.
– Den här överenskommelsen utgör en historisk möjlighet att lösa en konflikt som bara kan och bör lösas genom politik.
I Belgien befinner sig också Junts grundare Carles Puigdemont, tidigare regionpresident i Katalonien. Där har han levt i exil sedan 2017, efter att ha anklagats för bland annat uppror och uppvigling av Spanien.
Han konstaterar att landet nu är inne i ett nytt kapitel som behöver utforskas.
– Gränsen går vid det katalanska folkets vilja, säger Puigdemont, enligt El Mundo.
Majoritet för Sánchez
Överenskommelsen innebär att Pedro Sánchez har majoriteten i deputeradekammaren, vilket skulle möjliggöra en regeringsbildning. Omröstningen kommer att ske under de närmaste dagarna, skriver El País.
Men överenskommelsen handlar inte bara om omröstningen, utan också om att nå en stabilitet under hela mandatperioden, försäkrar Santos Cerdán.
I Sánchez regering kommer även vänsteralliansen Sumar att ingå.
"Den 23 juni sa vi att vi skulle ha en progressiv koalitionsregering. De har varit svåra månader, men lugnet och samexistensen har segrat över bullret och hatet", skriver Sumars ledare Yolanda Diaz på X.
Stora protester
Beskedet har inte tagits emot väl av oppositionen:
– I dag kommer spanjorerna att få uppleva en skammens dag. Pedro Sánchez vill förödmjuka oss, säger Partido populars talesperson Cuca Gamarra enligt El País.
Ignacio Garriga, talesperson för högerextrema Vox, kallar PSOE för "nationens största förrädare".
– Det är partiet som utför den största korruptionshandlingen i vår historia och är därför den spanska befolkningens största fiende, säger han i en intervju med katalanska TV3, rapporterar El Mundo.
Under den senaste tiden har också stora protester ägt rum runt om i Spanien mot amnestin.
Senast på tisdagskvällen uppstod sammandrabbningar i huvudstaden Madrid mellan polis och demonstranter som brutit sig igenom avspärrningar.
Brev från EU-kommissionen
Demonstranterna viftade med spanska flaggor och ropade förolämpande slagord mot Pedro Sánchez. Några av dem beskrev i ramsor sig själva som nazister, enligt AP.
I onsdags krävde EU-kommissionären Didier Reynders "detaljerad" information från den spanska regeringen om lagen som parterna förhandlat om, rapporterar nyhetsbyrån EFE.
"Även om det inte finns något formellt förslag i detta skede har det blivit en mycket viktig fråga i den offentliga debatten och kommissionen har kontaktats i frågan, bland annat av ett stort antal medborgare", skriver han i ett brev till ministrar i den tillförordnade regeringen.