Ännu har ingen ledare för de tre separatistpartierna signalerat att de kommer att ta den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez utsträckta hand.
Liksom högern i den nationella politiken påverkas de separatistiska partierna av konkurrensen sinsemellan, enligt Joan Botella, professor i statsvetenskap vid Universitat Autònoma i Barcelona:
– Resultatet är den här låsta situationen, att ingen vill ändra sin position.
Kompromisslös linje
Ledaren för högerpartiet Partido Popular (PP), Pablo Casado, går till hårt angrepp mot premiärministerns beslut att benåda "de som inte visat ånger och som dessutom hotar med att återupprepa" sina handlingar
Kritiken från oppositionen var väntad, enligt Botella. Men det höga tonläget från PP-ledaren kan delvis förklaras med att han måste förhålla sig till konkurrensen från det högerextrema partiet Vox, som driver en kompromisslös linje gentemot den katalanska separatismen, fortsätter professorn.
– Om hotet från Vox inte existerade hade Casado kunnat visa sig lite mer generös i den här frågan, genom att kritisera regeringen på ett mer återhållsamt sätt, säger Botella, som är knuten till en organisation som förespråkar reformer av Spaniens konstitution för att öka regionernas autonomi snarare än självständighet.
Gynnsam situation
Att Sánchez tar det kontroversiella steget just i det här läget kan bero på den relativt gynnsamma situationen, med långt tid kvar till nästa val och med utsikter om en betydligt bättre ekonomisk situation när pandemin börjat mattas av och med väntande coronakrisstöd från EU.
– Regeringen räknar med att det blir en allmän förbättring i samhället framöver, och med det även ett gynnsammare opinionsläge, säger Botella.