Fler än 35 miljoner spanjorer har möjlighet att rösta i söndagens val. Premiärminister Sánchez och hans socialdemokratiska parti PSOE styr, antingen på egen hand eller i koalitioner, i tio av de tolv autonoma regioner som går till val.
Utfallet ses som en temperaturmätare inför det som komma skall senare i år. PSOE ingår just nu i en regering tillsammans med vänsterpartiet Podemos, ett samarbete som inte har varit helt friktionsfritt.
Flera skandaler
Söndagens lokal- och regionval sker i en säkerhetspolitiskt men även ekonomiskt tuff tid. Dessutom är Spanien hårt drabbat av långvarig torka och vattenbrist och premiärministern var nyligen ute och varnade för att det kommer att prägla landet under en lång tid framöver.
Valspurten har dessutom kantats av en del skandaler, bland annat rapporter om misstänkt valfusk med kopplingar till vänstern.
Den politiska ärkerivalen, konservativa Partido Popular (PP) med Alberto Núñez Feijóo i spetsen, vill se ett slut på "Sánchez-eran" och partiledaren har vädjat till folket om att ge plats för en stark regering, rapporterar El País.
Fördel högern
Pedro Sánchez, som själv röstade i Madrid på söndagen, uppmanade människor att ge sig ut och rösta "mot intoleransen".
– Socialdemokratisk politik passar Spanien mycket bättre än nyliberal politik, sade han i ett anförande på fredagen enligt AFP.
Opinionsmätningar har pekat på fördel för högersidan. En stor fråga för Partido Popular handlar om hur man ska agera gentemot högerextrema Vox, som i nyvalet 2019 blev tredje största parti.
I fjol gick PP och Vox ihop i en koalition i regionen Kastilien och León, men den relativt nytillträdde partiledaren Feijóo har försökt föra partiet mer mot mitten. Vox å sin sida hoppas kunna bli del av ett nytt regeringsunderlag efter höstens parlamentsval.
Vallokalerna stänger klockan åtta på söndagskvällen och en första prognos väntas vid tiotiden.