Spanska turistöar skärper regler mot festande

Baleariska öarna i Spanien inför skärpta regler för att få bukt med problem kring hårt festande turister. Förhoppningen är att lagen ska avskaffas när människor lärt sig "hur man ska bete sig".

Glada turister i Magaluf på Mallorca, en av de spanska öar som omfattas av de skärpta reglerna kring festande.

Glada turister i Magaluf på Mallorca, en av de spanska öar som omfattas av de skärpta reglerna kring festande.

Foto: Joan Mateu/AP/TT

Spanien2024-05-11 07:53

De nya reglerna för ögruppen, som bland annat omfattar Mallorca och Ibiza, träder i kraft under lördagen och är en skärpning av en lag som introducerades redan 2020. Den syftade till att stävja vad som då benämndes som "massturism".

Lagen omfattar bland annat turisttäta områden som Playa de Palma och Magaluf på Mallorca och Sant Antoni på Ibiza, rapporterar BBC.

För människor som ertappas med att dricka alkohol utanför tillåtna områden kan böter på mellan 500 och 1 500 euro vänta. Utlänningars lagöverträdelser kommer att räknas och lämnas över till respektive ambassad, enligt de nya reglerna.

Skärpningen omfattar även hårdare tag mot så kallade partybåtar. Sedan 2020 är sådana förbjudna att göra reklam i festområden, nu tvingas de även hålla sig minst en sjömil från berörda områden.

Luis Pomar, presstalesperson för turistrådet vid Baleariska öarna, säger att reglerna syftar till att motverka "antisociala beteenden". Han tillägger att förhoppningen är att "de inte kommer att behövas inom tre till fyra år, om vi kan få människor att förstå hur man ska bete sig", enligt BBC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!