Stor demonstration för katalanska i Barcelona

Tusentals katalaner demonstrerade på Barcelonas gator under lördagen. Anledningen är ett domstolsbeslut om att minst en fjärdedel av undervisningen i regionens skolor måste ske på spanska.

"Nu och för alltid, skolan måste vara på katalanska". Demonstration vid Triumfbågen i centrala Barcelona för att bevara andelen undervisning i skolan som sker på katalanska.

"Nu och för alltid, skolan måste vara på katalanska". Demonstration vid Triumfbågen i centrala Barcelona för att bevara andelen undervisning i skolan som sker på katalanska.

Foto: Emilio Morenatti

Spanien2021-12-18 18:03

Frågan om språket är en av de känsligare punkterna i spänningarna mellan den spanska centralstaten och regionen Katalonien, som flera gånger har röstat för självständighet.

För en knapp månad sedan nekade Högsta domstolen i Madrid en överklagan från den katalanska regionregeringen mot ett tidigare beslut att åtminstone 25 procent av alla ämnen i regionens skolor ska ske på det språk som allmänt kallas spanska i stället för katalanska. Det hade i praktiken inneburit att antalet ämnen som undervisas på spanska ökar från ett till två.

Tidigare har all undervisning förutom den i ämnet spanska i regionens skolor skett på katalanska.

Demonstranterna anser att det aktuella beslutet hotar det regionala skolsystemet som man menar har haft en viktig roll i att återuppliva språket efter decennier av, bland annat, språkligt förtryck under diktatorn Francisco Francos fascistregim.

– Det här skulle bli döden för vårt språk. Språket är ett fundament i vårt samhälle och det är redan bevisat att vårt skolsystem fungerar, säger Mónica Muñoz, översättare och förälder till tre barn, och fortsätter:

– Spanskan är inte hotad.

Kritiska röster som vill ha mer utbildning på spanska tycker å andra sidan att det nuvarande systemet kränker rätten att studera i vad som är landets officiella språk.

Fakta: Katalanska språket

Katalanska är ett ibero-romanskt språk. Det är även en beteckning för en grupp språk med minimala skillnader som talas i de autonoma regionerna Katalonien, Balearerna och Valencia i Spanien.

De katalanska språken talas av omkring 6,5 miljoner människor.

Under långa delar av diktatorn Francos regim var det förbjudet att tala språket offentligt.

Språket som allmänt kallas för spanska kallas även för kastilianska och kommer från den historiska regionen Kastilien i centrala och norra Spanien.

Spanien har utöver kastilianska flera officiella språk i de respektive regionerna där de talas, som katalanska, baskiska och galiciska.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!