När en död kaskelot i maj spolades upp på en strand på den spanska ön La Palma tillkallades patologen Antonio Fernández Rodríguez, skriver The Guardian.
Rodriguez, som i vanliga fall är chef vid institutet för djurhälsa och livsmedelssäkerhet vid öns universitet, var fast besluten att ta reda på varför det enorma djuret hade dött.
Under obduktionen inspekterade han djurets tjocktarm – och lyckades efter en stund frilägga något som såg ut som en stor gråfärgad klump. Men vid närmare inspektion visade sig den oformliga massan vara en guldgruva, enligt Antonio Fernández Rodríguez.
Hittade "flytande guld" i magen"
"Det jag drog fram ur magen visade sig vara en sten som vägde 9,5 kilo och som hade en omkrets på 50–60 centimeter. När jag återvände till stranden tittade alla på mig – men ingen visste att det jag höll i händerna var ambra", berättar den spanske patologen för The Guardian.
Ambra, som består av ett vaxliknande sekret som utsöndras ur kaskeloternas tarmar, kallas också för ”flytande guld”. Detta på grund av de enorma priser som substansen kan generera på parfymmarknaden. Men handeln är inte okontroversiell. I USA, Australien och Indien är det olagligt att sälja ambra, vilket är en del av förbudet mot valjakt.
Pengar ska tillfalla La Palma
Antonio Fernández Rodríguez obduktion av den strandade valen har visat sig vara av det mer lukrativa slaget, då klumpen han hittade var värd hela sex miljoner kronor.
Den spanske patologen hoppas nu att pengarna ska kunna hjälpa de tusentals människor som 2021 drabbades av ett förödande vulkanutbrott på La Palma, som är den nordvästligaste av Kanarieöarna.
"Lagen ser olika ut i olika länder," säger Fernández. "I vårt fall hoppas jag att pengarna tillfaller La Palma, där valen strandade och dog", säger Antonio Fernández Rodríguez.
Över 1 000 hem, många skolor, kyrkor och motorvägar förstördes av vulkanutbrottets lavaströmmar. Tusentals av den lilla öns cirka 83 000 invånare tvingades också evakueras under utbrottet, som pågick i 85 dagar.