Tidigare älskarinna förlorar tvist mot exkung

En före detta älskarinna till Spaniens före detta kung Juan Carlos I förlorade en rättstvist i en domstol i London på fredagen.

Dansk-tyska affärskvinnan Corinna Larsen, även känd som Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Arkivbild.

Dansk-tyska affärskvinnan Corinna Larsen, även känd som Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Arkivbild.

Foto: Mark Von Holden/InvisionAP/TT

Spanien2023-10-06 16:16

Den dansk-tyska affärskvinnan Corinna Larsen, också känd under namnet Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn hade krävt 126 miljoner pund, omkring 1,5 miljarder kronor, sedan hon ansett sig ha blivit trakasserad och övervakad efter det att relationen tagit slut med kungen.

Den tidigare regenten Juan Carlos svarade med att Corinna Larsen inte kunde driva fallet i engelsk domstol då Juan Carlos bor i Abu Dhabi – även om han har en bostad i Spanien.

Immunitet som kung

Domstolens domare Rowena Collins Rice valde att delvis lyssna på kungens argument och inte ta upp fallet. Det kunde inte heller styrkas att hon blivit trakasserad i Storbritannien.

För tio månader sedan valde en appellationsdomstol i Storbritannien att fria Juan Carlos i delar av den omfattande stämningen. Han ansågs ha immunitet som statschef för Spanien, då anklagelserna rörde en tid då Juan Carlos fortfarande var kung.

– Det smärtar att se ett offer för trakasserier så ofta måste kämpa för att nå rättvisa i vårt rättssystem, sade zu Sayn-Wittgenstein-Sayn efter beslutet.

Avgick 2014

Men den tidigare kungen var nöjd.

– Detta bekräftar att jag är oskyldig, sade Juan Carlos.

Den nu 85-årige Juan Carlos abdikerade 2014 på grund av bland annat korruptionsanklagelser mot hans svärson och kontroversiell elefantsafari. Han hade då suttit närmare 40 år vid makten och ansågs i början av regentperioden ha haft stor betydelse för demokratins utveckling i Spanien efter diktatorn Francisco Francos död 1975.

Rättelse: i en tidigare version angavs fel person på bostadsort.

Före detta kung Juan Carlos|I. Arkivbild.
Före detta kung Juan Carlos|I. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!