Trippelt väderkaos över Kanarieöarna

Kraftiga regn och stormvindar i kombination med calima – sandstormar från Sahara – har drabbat Kanarieöarna de senaste dagarna. Svenska researrangörer räknar med att flygen ska gå som vanligt, men en vädervarning gäller även under onsdagen.

Kraftiga regn och stormvindar i kombination med sandstormar från Sahara har drabbat Kanarieöarna de senaste dagarna.

Kraftiga regn och stormvindar i kombination med sandstormar från Sahara har drabbat Kanarieöarna de senaste dagarna.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Spanien2022-12-28 10:21

En turist skadades när hon fick en cirka 15 meter lång vägg över sig i turistparadiset Playa del Inglés, rapporterar La Provincia. Turisten, en finsk kvinna i 50-årsåldern, fördes till sjukhus med skador i benet.

Över 125 incidenter med koppling till vädret har rapporterats under julhelgen, de flesta från Gran Canarias huvudstad Las Palmas. Hundratals blixtnedslag har noterats, träd har rasat över hus, tak blåst ner och vägar har svämmats över.

Vindar på över 30 meter per sekund har rapporterats från bland annat Teneriffa, skriver Canarias7. Sjöräddningen har fått rycka ut för att undsätta fartyg som drivit i den hårda vinden.

Utlyst nödläge

Kommunstyrelsen i Las Palmas har utlyst nödläge och alla utomhusaktiviteter har ställts in. Invånarna har uppmanats att vidta "extrema försiktighetsåtgärder", rapporterar El Diario.

Sikten är mycket dålig på grund av intensivt sanddis. Det i kombination med mycket kraftiga vindbyar gör att Spaniens meteorologiska institut Aemet utfärdat en vädervarning som gäller åtminstone onsdagen ut.

I Puerto del Rosario, huvudort på ön Fuerteventura, är luftkvaliteten "extremt ogynnsam" på grund av sandstoftet, enligt Kanarieöarnas luftkvalitetsindex.

Flera flyg har drabbats av förseningar på grund av den dåliga sikten, och somliga flyg mellan öarna har fått ställas in.

Svenskflyg inte drabbade

Ving är en av de svenska researrangörer som flyger till Kanarieöarna.

– Den informationen vi har är att alla flyg ska gå som vanligt. Flygplatsen är öppen och det fungerar som normalt, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving.

– Vi har ett antal flyg i luften just nu på väg dit, och vi räknar inte med att det ska vara några störningar i dag.

Det är ett antal mindre flygplatser som påverkas av ovädret, enligt Pellvik. Flygningarna på torsdag och fredag ser inte heller ut att påverkas, och Ving räknar inte med några avvikelser för dem som ska ner och fira nyår på Kanarieöarna och dem som ska hem efter jul.

Inte heller resenärer hos TUI har drabbats.

– Våra flyg har gått som vanligt, säger Adam Györki, presschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!