40-årig kvinna: Mitt liv är en evig karantän

Ett av världens rikaste länder fortsätter att diskriminera kvinnor i vardagen. Många behöver mäns tillstånd för att resa, studera vidare, gifta sig och fatta beslut om sina egna barn, enligt ny rapport om förmyndarsystemet.

Kvinnor ute och går med en man i Doha i Qatar. Arkivbild.

Kvinnor ute och går med en man i Doha i Qatar. Arkivbild.

Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Sport2021-03-29 19:59

"Kvinnor i Qatar har rivit ner murar och gjort betydande framsteg inom områden som utbildning, trots det måste de fortfarande navigera genom ett statligt infört manligt förmyndarskap som begränsar deras förmåga att leva fullständiga, produktiva och oberoende liv", skriver Rothna Begum, researcher vid Human Rights Watch (HRW).

Människorättsorganisationen har granskat 27 lagar och gjort 50 intervjuer med kvinnor som påverkas av systemet. Och trots vissa framsteg dras slutsatsen att de fortsätter att möta omfattande diskriminering i nästan alla aspekter av livet.

Som att befinna sig i "konstant karantän", sammanfattar 40-åriga Asma livet för flickor och kvinnor i Qatar.

Behöver tillstånd

Kvinnor i Qatar är beroende av manliga förmyndare – pappor, bröder, kusiner eller makar – för att få tillstånd att göra sådant som hör till de mest grundläggande av rättigheter.

Oavsett ålder eller tidigare civilstatus måste en kvinna få förmyndarens godkännande för att gifta sig. Efter det kan hon anses vara "olydig" om hon inte ber om makens tillåtelse att jobba, resa, lämna hemmet eller om hon vägrar att ha sex med honom utan "legitim" anledning, enligt HRW som kräver reformer och att systemet slopas.

Män kan däremot gifta sig med upp till fyra kvinnor, utan tillstånd från vare sig en förmyndare eller från deras nuvarande fru eller fruar.

Ogifta kvinnor under 25 år behöver förmyndarens godkännande för att resa utomlands. Men makar och pappor kan närsomhelst förbjuda en kvinna från att göra det. Det finns ingen lag som kräver tillstånd för att jobba eller studera vidare, men flera kvinnor uppger för HRW att de har uppmanats att bevisa att de har tillåtelse.

Kvinnor är inte heller den primära vårdnadshavaren för sina barn. Rapporten beskriver hur mammor inte har befogenhet att fatta oberoende beslut om barnens liv – även om kvinnan är frånskild eller om pappan har dött.

Det finns inga oberoende kvinnoorganisationer, men allt fler vågar höja sina röster på nätet. Det försvåras dock av att yttrandefriheten är begränsad.

Fick bara åka till skolan

21-åriga Noof al-Maadid beslutade att fly Qatar efter åratal av våld i hemmet. Hon tog sin pappas telefon i smyg, gick in i en app som utfärdar reseintyg och såg därmed till att hon kunde lämna landet.

"Jag tilläts bara att åka till skolan och hem igen. Gjorde jag något annat kunde jag vänta mig att bli slagen", säger hon i rapporten.

Mänskliga rättigheter i Qatar har hamnat i strålkastarljuset eftersom landet ska stå värd för fotbolls-VM 2022. Regeringen avvisar uppgifterna i HRW-rapporten men säger att de ska undersöka de fall som strider mot landets lagar.

Fakta: Qatar

I Qatar ligger nästan all makt hos emiren och hans familj, Al Thani, som har dominerat landet i nästan 150 år. Politiska partier är förbjudna och ingen verklig opposition tycks finnas.

Qatar har en av världens högsta inkomster per capita. Olja och naturgas utgör basen i den starka ekonomin och står tillsammans för hälften av BNP, hälften av statens inkomster och omkring 85 procent av exportinkomsterna.

Kvinnornas rättigheter har stärkts sedan slutet av 1990-talet och i författningen från 2005 görs kvinnorna formellt jämställda med männen. Högre utbildning för kvinnor uppmuntras. I praktiken förekommer dock våld mot kvinnor och diskriminering av dem, både i hemmen och på arbetsplatserna.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!