Buddistledare kräver regeringens avgång

Trycket på den hårt ansatta regeringen i Sri Lanka ökar ytterligare sedan inflytelserika buddistledare sällat sig till skaran som kräver dess avgång. Samtidigt skakas Colombobörsen av ännu ett ras.

Studenter protesterar utanför statsminister Mahinda Rajapaksas residens i Colombo, Sri Lanka, i söndags.

Studenter protesterar utanför statsminister Mahinda Rajapaksas residens i Colombo, Sri Lanka, i söndags.

Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Sri Lanka2022-04-25 19:28

Ledande buddistmunkar har anslutit sig till gruppen av bland annat före detta allierade till regeringen som nu kräver dess avgång.

– Landet är snabbt på väg att bli en misslyckad stat, säger en av munkarna, Medagama Dhammananda, till journalister på måndagen.

Enligt Dhammananda har han och andra buddistledare tillsammans gjort en framställan till presidenten om att bilda en övergångsregering "för att ta landet ur krisen". Det skulle kräva att statsminister Mahinda Rajapaksa – presidentens bror och ledare för landets mäktiga styrande familj – avgår.

Ras på Colombo-börsen

Före krisen var presidenten och statsministern båda populära bland landets buddistiska majoritet, efter att ha avslutat det årtionden långa inbördeskriget mot de tamilska tigrarna.

De senaste veckorna har den styrande regeringskoalitionens sprickor blivit allt djupare, och företagsledare samt en tidigare minister har krävt att både statsministern och presidenten avgår.

På måndagen öppnade handeln på Colombobörsen efter två veckors uppehåll. Handeln stoppades dock snabbt för dagen efter nya nedgångar, och det lokala S&P-indexet rasade 12,6 procent.

Nya demonstrationer

Landets värsta ekonomiska kris sedan självständigheten 1948 har inneburit återkommande elavbrott och brist på mat och bränsle för befolkningen. Sjukhusen saknar viktiga läkemedel och den rekordhöga inflationen gör vardagslivet ännu hårdare.

Krisen började märkas sedan coronapandemin bröt ut och slog hårt mot landets turism. Allmänhetens missnöje med hur krisen hanterats har sedan dess ökat.

Protester har ägt rum med krav på president Gotabaya Rajapaksas avgång, där många skadats. Nyligen sköts en demonstrant ihjäl av polis i Rambukkana, nordost om huvudstaden Colombo.

I söndags demonstrerade tusentals studenter utanför statsministerns residens i Colombo.

Bakgrund: Sri Lanka – ett land i djup ekonomisk kris

Sri Lanka brottas med den värsta finansiella krisen sedan självständigheten från brittiskt styre för 74 år sedan.

Landet kommer inte att kunna betala jätteskulden på 51 miljarder dollar i utländsk valuta, närmare 500 miljarder kronor, och har ställt in betalningarna.

Enligt landets regering motiveras den inställda betalningen bland annat av att alla kreditgivare ska behandlas lika inför förmodad hjälp från Internationella valutafonden.

Sri Lanka har begärt skuldlättnader från Indien och Kina, men båda länderna har i stället erbjudit fler krediter i utbyte mot att Sri Lanka köper råvaror från dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!