Opposition vill bilda ny regering i Sri Lanka

Oppositionen i Sri Lanka hoppas kunna bilda en ny regering efter att landets president och premiärminister har gått med på att avgå, till följd av massiva protester där demonstranter stormade båda ledarnas hem.

Demonstranter badade i presidentsresidensets pool.

Demonstranter badade i presidentsresidensets pool.

Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Sri Lanka2022-07-10 05:22

Dagen efter att hundratusentals lankeser gick ut på gatorna och demonstrerade mot landets ledare möts oppositionspartierna i huvudstaden Colombo.

Enligt oppositionsledaren M. A. Sumanthiran hoppas man få ihop en majoritet parlamentet för att tvinga president Gotabaya Rajapaksa att tillsätta en ny regering.

Premiärminister Ranil Wickremesinghe säger att han lämnar sin post så snart en ny regering finns på plats. Wickremesinghe tillsattes för mindre än två månader sedan i ett försök av president Rajapaksa att stävja protesterna som i flera månader pågått mot landets styre, som anses vara skyldigt till landets ekonomiska kris. Rajapaksa har lovat att avgå på onsdag.

Dramatiskt dygn

Premiärministerns och presidentens avgångar kommer efter ett dramatiskt dygn i huvudstaden Colombo på lördagen då demonstranter stormade de båda ledarnas hem. I tv-bilder och videoinlägg på sociala medier syns demonstranter bada i presidentresidensets pool efter att ha forcerat residensets grindar. Några springer runt och skrattar och håller upp underkläder inne i vad som verkar vara ett sovrum.

Det är fortfarande oklart om president Gotabaya Rajapaksa var i residenset vid tillfället. Regeringens talesperson säger sig inte känna till var han befinner sig.

Demonstranterna trängde sig även in i premiärministerns privata bostad och satte eld på den.

Flera personer skadades i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis och militär. En talesperson för det största sjukhuset i Colombo uppgav under lördagen att tre personer vårdas för skottskador och 36 för andningssvårigheter efter att utsatts för tårgas.

Svårlöst kris

Premiärminister Ranil Wickremesinghe har haft en viktig roll i samtalen med Internationella valutafonden (IMF) och FN:s Världslivsmedelsprogram (WFP) om ett räddningspaket för landet.

Bedömare tvivlar på att en ny premiärminister kan göra mer än Wickremesinghe för att lösa landets kris.

– Sådana här oroligheter kan skapa osäkerhet inom internationella organisationer som IMF och Världsbanken, säger den politiska analytikern Ranga Kalansooriya till AP.

USA:s utrikesdepartement uppmanar på söndagen Sri Lankas styre att agera snabbt för att identifiera och hitta långsiktiga lösningar på landets problem. Sri Lankas parlament ombeds att närma sig det hela med "nationens bästa" i åtanke, snarare än "ett enskilt politiskt parti".

Demonstranter i en soffa i premiärministerns bostad.
Demonstranter i en soffa i premiärministerns bostad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!