Sri Lanka vill betala skulder med te

Det skuldtyngda Sri Lanka hoppas kunna betala Iran för tidigare oljeimporter i en helt ny valuta. Planen är att bli skuldfria genom en resurs de har gott om – te.

Krävande teplockning. Arkivbild.

Krävande teplockning. Arkivbild.

Foto: Anupam Nath/AP/TT

Sri Lanka2021-12-23 18:19

Förhoppningen är att betala med te till ett värde av motsvarande 46 miljoner kronor i månaden för att bli kvitt skulden till Iran på totalt motsvarande närmare 2,3 miljarder kronor, rapporterar BBC.

Enligt landets teråd skulle det vara första gången produkten används för att återbetala ett utländsk lån.

Odlingsministern Ramesh Pathirana är inte orolig över att bryta mot FN:s eller USA:s sanktioner mot Iran, eftersom te kategoriseras som livsmedel och inga svartlistade iranska banker är involverade i processen.

Men organisationen Planters Association of Ceylon, som företräder alla stora teodlarföretag i Sri Lanka, är inte lika positiva.

– Det gynnar nödvändigtvis inte exportörer, eftersom vi kommer att få betalning i rupier och man kringgår den fria marknaden. Det ger inget riktigt värde för oss, säger talespersonen Roshan Rajadurai.

Ungefär fem procent av Sri Lankas befolkning jobbar i teindustrin, som producerar flera hundra miljoner kilo te årligen. Landet befinner sig i en skuldkris som förvärrats av förlorade inkomster från turism till följd av coronapandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!