Sri Lankas president avgår – ockupation avbryts

President Gotabaya Rajapaksa har via e-post meddelat sin avgång, uppger en talesperson för parlamentet i Sri Lanka. De regeringskritiska demonstranterna avslutar sin ockupation och uppges ha lämnat officiella byggnader.

Människor i Sri Lanka firar efter beskedet om att president Gotabaya Rajapaksa meddelat sin avgång.

Människor i Sri Lanka firar efter beskedet om att president Gotabaya Rajapaksa meddelat sin avgång.

Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Sri Lanka2022-07-14 09:00

President Rajapaksa sände i väg e-postmeddelandet strax efter det att han anlände till Singapore. Beskedet överlämnas till justitieministern innan det formellt kan godtas, meddelar talespersonen Indunil Yapa .

President Gotabaya Rajapaksa hade lovat att avgå redan under onsdagen, men flydde till Maldiverna utan att lämna något besked. Han flyger under torsdagen vidare till Singapore och ska sedan vidare mot Saudiarabien, sade en regeringstjänsteman som vill vara anonym.

Aktivisterna lämnar

Under torsdagen lämnade aktivisterna som ockuperat offentliga byggnader dessa.

– Vi drar oss fredligt tillbaka från presidentpalatset, presidentkansliet och premiärministerns kontor med omedelbar effekt, men kommer att fortsätta vår kamp, meddelade en talesperson för aktivisterna.

Aktivisterna hade ursprungligen hotat att fortsätta ockupationen tills en ny regering är på plats, men säger sig ha bytt taktik för att undvika våld. Deras mål är att även bli av med premiärminister Ranil Wickremesinghes, som har utsetts till tillförordnad president.

Wickremesinghes hade krävt evakuering av statliga byggnader och instruerat säkerhetsstyrkorna att göra "det som är nödvändigt för att återställa ordningen".

På onsdagen stormades även premiärministerns kontor. Tiotals personer skadades.

Ett utegångsförbud infördes i huvudstaden men lyftes på torsdagsmorgonen, och ett undantagstillstånd ger polis och militär större befogenheter vid oroligheter.

Söker lösning

Ockupanterna tog under onsdagen bland annat bilder vid premiärministerns skrivbord och viftade med landets flagga på takterrassen. Enligt dem har Rajapaksa och hans mäktiga familj lett landet in i den svåra ekonomiska krisen, men ilskan riktas också mot Ranil Wickremesinghe.

– Allt Ranil gjorde var att försöka skydda Rajapaksa, sade Supun Eranga, en av aktivisterna på plats.

Även Wickremesinghe sade under helgen att han skulle avgå men att han inte kommer att lämna förrän en ny regering är på plats. Han har uppmanat parlamentets talman att hitta en ny premiärminister som accepteras av både de styrande och oppositionspartierna.

Parlamentets talman meddelar att han söker en lösning på situationen.

Parlamentsledamöter har gått med på att välja en ny president den 20 juli. Den personen skulle då kunna utse en ny premiärminister som måste godkännas av parlamentet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!