– För att säkerställa en fredlig övergång kommer presidenten att avgå den 13 juli, sade det lankesiska parlamentets talman Mahinda Yapa Abeywardena i ett tv-tal på lördagen.
Enligt talmannen hade avgångsbeslutet fattats under dagen av partiledarna i parlamentet. Presidenten hade sedan informerats och accepterat beslutet.
Beskedet kom flera timmar efter att demonstranter stormat Gotabaya Rajapaksas officiella bostad och kontor i huvudstaden Colombo.
Badar i pool
Presidenten rapporteras ha hunnit fly residenset innan demonstranterna forcerat säkerhetsspärrarna.
Tv-sändningar och videoinlägg på sociala medier visar ur de protesterande inkräktarna badar i en pool inne i residenset. Några springer runt och skrattar och håller upp underkläder inne i vad som förefaller vara ett sovrum.
Enligt lokala medier är det demonstranter som i tre månader slagit läger vid entrén till presidentbostaden i huvudstaden Colombo som nu trängt sig in.
Kommer att avgå
Senare under lördagen rapporterade premiärminister Ranil Wickremesinghes kansli och polisen att premiärministerns privata hus brann efter att demonstranter trängt sig in där och tänt eld på byggnaden.
Innan dess hade Wickremesinghe kallat till ett akut regeringsmöte för att diskutera hur landet ska styras nu när presidenten flytt sitt kontor. Det slutade med att premiärministern själv gick med på att avgå, efter att partiledare i parlamentet krävt att både han och presidenten lämnar sina respektive poster, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Enligt premiärministerns talesperson Dinouk Colambage sade Wickremesinghe till parlamentets partiledare att han kommer att avgå när alla partier har enats om hur en ny regering ska formas.
Utegångsförbud trotsades
Utegångsförbud infördes i landet i fredags sedan oppositionspartier, aktivister och advokatsamfundet hotat med att stämma polischefen. På lördagen hävdes utegångsförbudet av polisen.
Då hade demonstranter redan trotsat förbudet och till och med fått järnvägsoperatörer att låta dem åka tåg till lördagens planerade demonstrationer i Colombo, enligt myndigheter.
– Utegångsförbudet var inte avskräckande, tvärtom uppmuntrade det ännu fler människor att gå ut på gatorna i protest, säger en högt uppsatt tjänsteman inom försvaret till AFP.
Tusentals militärer bussades in till huvudstaden för att förstärka polisen inför lördagens protester.
Många har skadats, enligt sjukhuset i Colombo.
FN manar till lugn
Sri Lanka har i månader haft brist på mat och bränsle och landet drabbas ofta av långa elavbrott. Inflationen skenar och det finns inte tillräckligt med utländsk valuta för att kunna importera viktiga varor.
Demonstranterna har länge ansett att president Rajapaksa bär ansvar för krisen i landet och krävt hans avgång.
FN uppmanar både myndigheter och demonstranter till lugn. I maj ledde konfrontationer vid fredliga demonstrationer till att flera personer dödades och hundratals skadades.