Alaska bävar för historiskt oväder

Invånare på Alaskas glest befolkade västkust förbereder sig för en storm som kan bli en av historiens värsta, med orkanvindar och höga vågor. Strömavbrott och översvämningar befaras.

Vilda vågor i Berings hav vid Nome i Alaska. Översvämningar som kan bli de värsta på 50 år väntas.

Vilda vågor i Berings hav vid Nome i Alaska. Översvämningar som kan bli de värsta på 50 år väntas.

Foto: Peggy Fagerstrom/AP/TT

Stilla havet2022-09-17 09:07

Stormen har bildats i efterdyningarna av orkanen Merbok, som enligt klimatforskare påverkar vädret så långt söderut som Kalifornien där en sensommarstorm nu väntas.

– All den här varma luften som förts norrut av den före detta orkanen orsakar i princip en kedjereaktion i jetströmmen nedströms från Alaska, säger Rick Thomas på University of Alaska Fairbanks.

– Det är en storm på historisk nivå. Om tio år kommer folk att referera till stormen i september 2022 som ett riktmärke, tillägger han.

Översvämningsvarning

Vindar med orkanstyrka väntas i delar av Berings hav. I de små samhällena Elim och Koyuk kan vattennivån komma att bli fem meter högre än vid normalt högvatten. Varning för översvämningar gäller fram till måndag i delar av nordvästra Alaska.

I samhället Nome, med 3 500 bofasta, förbereder sig 71-årige Leon Boardway för ovädret.

– Jag hoppas alla håller sig lugna och söker skydd på ett bra, säkert ställe, säger han.

Storm i Kalifornien

Länge söderut väntas stormen bilda ett lågtryckssystem vid norra Kaliforniens kust. Kraftiga vindar och regn väntas under lördagen, enligt den nationella vädertjänsten. Det gör att skogsbränderna i området kan dämpas något, samtidigt som de starka vindarna också riskerar få Mosquito-branden nordost om Sacramento att sprida sig.

Samtidigt närmar sig stormen Lester i östra Stilla havet Mexikos kust nära Acapulco. Kraftiga vindar, regn och höga vågor väntas i flera delstater.

Under lördagen väntas också stormen Fiona på sin väg över Karibien dra in över Puerto Rico, och kan passera USA tidigt under söndag morgon med stora regnmängder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!