Danskar undsatta sedan val sänkt segelbåten

Seglatsen till Tahiti fick ett abrupt slut när en valkrock sänkte båten. Men efter två dygn i en räddningsflotte undsattes de åtta danskarna av ecuadorianska fiskare.

Ecuadorianska fiskare räddar de danska seglarna på Still havet.

Ecuadorianska fiskare räddar de danska seglarna på Still havet.

Foto: Jefferson Sanguña/Telefono rojo/AFP/TT

Stilla havet2023-06-23 12:19

Nödropet kom tidigt på onsdagsmorgonen. En dansk pappa ringde då sjöräddningen och berättade att hans dotter – och sju andra danska medborgare – var i sjönöd på Stilla havet.

Dottern hade strax innan ringt pappan via satellittelefon, från den räddningsflotte där hon och de andra seglarna trängt ihop sig. Danskarna hade varit på väg till tahitiska Papeete, huvudstad i Franska Polynesien, när den 15 meter långa segelbåten "kapsejsade efter en kollision med en eller två valar".

Satellittelefonen angav de nödställdas position och den danska sjöräddningen kontaktade sina kollegor i Honolulu som vidarebefordrade informationen till fartyg i området.

Först på plats var en ecuadoriansk fiskebåt, som kunde plocka upp de nödställda efter två dygn på räddningsflotten. Men eftersom fiskarna skulle vara till havs i en månad överfördes seglarna till ett containerfartyg med destination Tahiti.

I videoklipp från nyhetsbyrån AP ser danskarna ut att vara glada och lättade, om än en aning medtagna, efter att valintermezzot fått en lycklig upplösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!