Bister polisrapport: Hundratals borde sparkas

Rasism, sexism, homofobi, övergrepp – syndaregistret inom Londonpolisen är långt, enligt en ny utredning. Polischefen säger att hundratals konstaplar borde ha fått sparken för länge sedan.

Metropolitan-poliser i London. Arkivbild.

Metropolitan-poliser i London. Arkivbild.

Foto: Victoria Jones/pool/AP/TT

Storbritannien2022-10-17 10:31

Det är baronessan Louise Casey som utreder hur missförhållanden inom Metropolitan-polisen i den brittiska huvudstaden hanteras. Och svaret är i många fall: Knappt alls.

Bland de många exemplen som bland andra BBC rapporterar om, finns en polis som fick elva klagomål emot sig, om allt ifrån att han ska ha överfallit folk till att han skickat en "dickpic". Till slut vidtogs åtgärder emot honom, dock utan att han förlorade jobbet, men vid det laget hade ytterligare sex klagomål kommit in.

Metropolitan-chefen Mark Rowley säger att han blir gråtfärdig när han ser hur människor mötts av tystnad när de larmat om farliga och brottsliga poliser. Även inom kåren råkar folk illa ut, med rasism och sexism från kolleger. 30 till 50 poliser sparkas per år, men det är helt otillräckligt, medger Rowley.

"Det måste finnas hundratals personer inom kåren som borde ha kastats ut", skriver han i ett svar till baronessans rön.

"Till alla som vi svikit: Jag beklagar. Det gäller såväl allmänhet som våra ärliga och plikttrogna anställda".

Baronessan har nu lämnat en delrapport i den utredning som inleddes efter det tragiska fallet med Sarah Everard, som väckte internationell upprördhet förra året. Hon rövades bort och mördades av Wayne Couzens, just en sådan polis som fått många klagomål men ändå kunnat jobba vidare.

Couzens sitter nu inlåst på livstid, men Louise Casey dömer ut Met-polisens disciplinsystem som icke fungerande och säger att "vi måste dra en gräns här och nu".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!