Bojo vittrar comeback – "är redo"

Boris Johnson är "redo för" en comeback som Storbritanniens ledare, uppger en av hans allierade i parlamentet. Samtidigt ger sig den tidigare försvarsministern Penny Mordaunt in i striden.

Storbritanniens tidigare premiärminister vill tillbaka, enligt brittiska medier.

Storbritanniens tidigare premiärminister vill tillbaka, enligt brittiska medier.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Storbritannien2022-10-21 08:50

"Jag kandiderar till att bli ledaren för Konservativa partiet och er premiärminister", skriver Penny Mordaunt på Twitter.

Den tidigare försvarsministern är därmed först att officiellt kandidera till posten, rapporterar BBC.

Efter 44 dagar som premiärminister slängde Liz Truss in handduken i torsdags. Nu har de som vill efterträda henne fram till måndag eftermiddag på sig att samla tillräckligt med stöd för att kandidera.

Flera ledamöter stöttar Johnson

En annan som ser ut att vara sugen är skandalomsusade Boris Johnson, som för bara sex veckor sedan lämnade 10 Downing Street. Han har nu varit på semester i Karibien, men ska enligt The Telegraph flyga tillbaka till Storbritannien under fredagen. Han har redan stöd från flera ledamöter inom Tories.

Parlamentsledamoten James Duddridge, en av Johnsons närmsta allierade, uppger att han varit i kontakt med Boris Johnson via meddelandetjänsten Whatsapp.

– Han ska flyga tillbaka, han sade "Vi ska göra detta. Jag är redo för det", säger Duddridge.

"Omöjligt"

Försvarsminister Ben Wallace har nyligen meddelat att han inte ställer upp som kandidat till partiledarposten utan vill fortsätta som försvarsminister.

– För tillfället lutar jag mot Boris Johnson, säger han och påpekar att partiledaren måste ha mandat och att Tories är inne på sin tredje partiledare sedan 2019.

Han påpekar dock att Boris Johnson fortsatt har "några frågor att besvara" om de många skandalerna under hans tre år som partiledare.

Johnson, som till slut tvingades bort till följd av skandalerna, har fortfarande kritiker kvar inom partiet.

– Jag hade funnit det omöjligt att jobba under Boris, säger parlamentsledamoten John Baron enligt The Telegraph.

"Väldigt sugen"

Enligt flera brittiska medier har Boris Johnson personligen börjat söka stöd hos sina kolleger i Tories och sträckt ut en hand till sin tidigare finansminister Rishi Sunak med uppmaningen att stötta honom.

Sunak, som förlorade partiledaromröstningen mot Liz Truss, har dock signalerat att han är "väldigt väldigt sugen på jobbet", skriver The Telegraph. På fredag eftermiddag hade han flest nomineringar inom partiet till posten.

Hans anhängare pekar på att den ekonomiska politik som Tories nu driver faktiskt är hans, sedan den som Liz Truss lade fram skrotades. Johnsons kritiker anser att han kommer att få svårt att ena det djupt splittrade Tories.

Max tre kandidater

En kandidat behöver stöd av minst 100 parlamentsledamöter för att komma vidare till omröstning. Det innebär att max tre kandidater kan stå klara till måndag, då Tories har 357 ledamöter i parlamentet.

148 av dem röstade mot Boris Johnson i förtroendeomröstningen för bara några månader sedan. Om de vägrar ta honom tillbaka finns det ändå 209 ledamöter kvar som Johnson kan få stöd av.

Fakta: Så utser Tories en ny partiledare

En parlamentsledamot inom Konservativa partiet (Tories) som har stöd av minst 100 parlamentsledamöter kan ge sig in i striden om att bli nästa partiledare. Det finns 357 konservativa ledamöter i parlamentet, vilket innebär att högst tre personer kan bli aktuella.

De har till på måndag klockan 15 svensk tid på sig att säkra stödet. Om bara en kandidat har tillräckligt med stöd väljs den redan under måndagen.

Om tre personer får minst 100 ledamöters stöd kommer ledamöterna att hålla en hemlig omröstning mellan klockan 16.30 och 18.30 svensk tid. Resultatet kommer att meddelas klockan 19. Den kandidat som får minst stöd åker ut. Om det behövs, hålls fler omröstningar till dess att det finns bara två kandidater kvar.

När det finns två kandidater håller parlamentsledamöterna ett slags rådgivande omröstning. Efter det öppnar omröstningen bland partiets 172 000 medlemmar. Denna sker online och avslutas klockan 12 svensk tid på fredag den 28 oktober.

Den som fått mest stöd av medlemmarna blir nästa partiledare och får gå till kung Charles för att formellt utses till att bli Storbritanniens nästa premiärminister.

Källa: AP, Sky News.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!