"Börjar bli svårt att se Johnson överleva"

Boris Johnson ber om ursäkt, igen. Men skandalmolnen hopar sig, fler partikollegor protesterar och polisens utredningar pågår. –Det börjar bli svårt att se hur han ska överleva den här skandalen, säger statsvetaren Nicholas Aylott.

Boris Johnson gör avbön inför parlamentet, medan hans partikollegor lyssnar i bakgrunden.

Boris Johnson gör avbön inför parlamentet, medan hans partikollegor lyssnar i bakgrunden.

Foto: Jessica Taylor/UK Parliament via AP/TT

Storbritannien2022-01-31 20:31

Den brittiske premiärministern är uppenbart försvagad efter att en utredning av den så kallade "partygate"-skandalen tillkännagivits, enligt Aylott, som är docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

– Läget är inte fullständigt hopplöst för honom, men den punkten kommer närmare, säger han till TT.

Boris Johnsons ursäkt inför det brittiska parlamentet följdes av ett löfte om bättring. Han har för avsikt att fortsätta leda landet.

Missvisande utspel?

Premiärministern sade i ett tidigt framträdande inför parlamentet att han trodde att folksamlingarna i fråga var arbetsrelaterade. Men ju mer som har framkommit, desto mer högljutt har han anklagats för att bluffa.

Flera av Johnsons konservativa partikollegor har sagt att en sådan sak – att ljuga inför parlamentet – skulle vara avgörande för deras fortsatta stöd.

– Johnson var ganska tydlig i sitt svar i parlamentet. Det är väldigt svårt att inte tolka det som missvisande och det är en av de aspekter som verkligen försvagar premiärministern i dag, säger Nicholas Aylott.

Utredningsrapporten var kort och koncis, utan detaljer. Av de 16 festliga tillfällen som tjänstemannen Sue Gray har tittat närmare på håller polisen på att utreda 12, vilket innebär att ett lock har lagts på detaljerna tills vidare.

– Mycket hänger förstås på polisen och vilken tidtabell de jobbar efter, när utredningen kan vara klar och när Gray-rapporten kan publiceras i sin helhet, säger Aylott.

Berättade om begravning

Oppositionella Labour har krävt premiärministerns avgång i flera veckors tid. Mer besvärande för Boris Johnson är om kraven kommer inifrån hans eget parti.

Några konservativa parlamentariker har höjt sådana krav. När Johnson ställdes till svars i underhuset på måndagen var det fler som vred på sig i leden.

Andrew Mitchell, minister i tidigare konservativa regeringar, meddelade att han inte längre stödjer Johnson. En annan ledamot, Aaron Bell, berättade om sin mormors begravning som hölls under smittskyddsanpassade former under samma period som flera av de uppmärksammade festerna ägde rum. Avslutningsvis frågade han ungefär:

– Tror premiärministern att jag är en idiot?

Johnsons föregångare Theresa May sade att premiärministern och hans medarbetare antingen inte hade läst reglerna, inte förstått dem, eller trott att de inte gällde dem:

– Vilket av det var det?

"Ministrar funderar nog"

Boris Johnson kommer att befinna sig i riktig knipa när minst 54 av de 359 Tory-ledamöterna i parlamentet gemensamt förklarar att deras förtroende är förverkat. I nuläget är det väldigt svårt att förutspå om och när det skulle kunna ske, enligt Nicholas Aylott.

– Men det skulle inte förvåna mig totalt om det kommer inom de närmaste dagarna. Det är också mycket möjligt att det inte kommer. Det är mycket dramatik och mycket osäkerhet, säger han.

– Det finns säkert ministrar i regeringen som överväger att avgå. Det skulle också kunna vara brytpunkten, att en minister eller två eller någon tungviktare kastar in handduken.

Det går inte heller att utesluta att premiärministerns pudel räcker, tillägger Aylott.

– Man utesluter ingenting med Boris Johnson. Han har en förmåga att glida undan på ett eller annat sätt. Men just den här gången känns det svårt att begripa hur han skulle kunna överleva politiskt, med så mycket som har hänt på så kort tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!