Britterna fortsätter med planer på Rwandaflyg

Storbritanniens planer på att flytta asylsökande till Rwanda har inte ändrats, bara skjutits på. Det säger inrikesminister Priti Patel efter att det första flygplanet stoppats sent på tisdagskvällen. –Den här regeringen kommer inte att avskräckas från att göra det rätta, säger hon.

Priti Patel, från styrande tories, är besviken över att ett flyg med asylsökande till Rwanda stoppats. Arkivbild.

Priti Patel, från styrande tories, är besviken över att ett flyg med asylsökande till Rwanda stoppats. Arkivbild.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Storbritannien2022-06-15 01:02

Ett första flyg i det kontroversiella samarbetet mellan Storbritannien och Rwanda skulle, efter flera turer, ha lyft på tisdagen.

Från början var det tänkt att 130 asylsökande skulle finnas ombord, ett antal som var nere i sju när det på tisdagen av en brittisk domstol fick grönt ljus att lyfta – innan Europadomstolen (ECHR) satte ned foten i ett antal fall, och flyget blev kvar på marken.

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel från konservativa partiet tories säger sig vara besviken och väldigt överraskad över beslutet, men hävdar att det inte ska få hindra Storbritannien från att gå vidare.

– Den här regeringen kommer inte att avskräckas från att göra det rätta. Vi kommer inte att hindras av de ofrånkomliga ändringarna i sista minuten, eller låta mobben hindra utvisningarna, sade Patel i det brittiska parlamentet på onsdagen.

Kostade miljoner

Jurister ska se över frågan och förberedelserna för nästa flygavgång inleds direkt, och regeringen tänker enligt Patel inte invänta juridiska beslut innan nya försök görs. Det trots att tisdagens avbrutna flygning enligt The Times kostade motsvarande fem miljoner kronor.

De som skulle ha flugits ut på tisdagen ska släppas, men kommer alla att få bära gps-sändare så att de kan spåras, enligt The Guardian.

Storbritannien tillkännagav uppgörelsen med Rwanda i april. Premiärminister Boris Johnson presenterade det som ett sätt att avskräcka människor från att riskera sina liv genom att betala människosmugglare för att transportera dem i läckande uppblåsbara båtar.

"Avskräcks inte"

Rwandas regering sade sig på onsdagen fortfarande vara fast besluten att ta emot asylsökande från Storbritannien.

– Rwanda står redo att ta emot migranterna när de anländer och kommer att erbjuda dem säkerhet och möjligheter i vårt land, säger regeringens talesperson Yolande Makolo.

Upplägget har stött på skarp kritik, både inom Storbritannien, från exempelvis kyrkan, och internationellt.

Rwanda, ett av de mest tätbefolkade länderna i Afrika, är redan hem för över 130 000 flyktingar. Åsikterna går isär om landet verkligen har kapacitet att ta emot tiotusentals flyktingar som tagit sig till Storbritannien.

FN:s flyktingorgan UNHCR anser att det kan bli för mycket för det rwandiska asylsystemet och att det därmed kan innebära ett hot för alla flyktingar där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!