Brittisk asylplan med Rwanda stoppas

Tanken har varit att Storbritannien ska börja deportera asylsökande utlänningar till Rwanda – men juridiken säger nej. Det är inte säkert nog, beslutar Högsta domstolen. Men premiärminister Rishi Sunak tänker skriva nya lagar om så krävs.

Demonstranter utanför Storbritanniens högsta domstol i London på onsdagen.

Demonstranter utanför Storbritanniens högsta domstol i London på onsdagen.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Storbritannien2023-11-15 11:22

Högsta domstolen har framför allt betänkligheter kring Rwandas åtaganden för de mänskliga rättigheterna. Och kring landets avsikter att fullfölja ett eventuellt avtal – och inte skicka människor med flyktingskäl vidare till deras hemland eller ett helt annat land.

– Det finns en juridisk grundregel att flyktingar inte ska skickas åter till sitt ursprungsland om deras liv skulle hotas i det landet, säger domstolens ordförande, lord Robert Reed, enligt BBC.

Det afrikanska landet har "uppenbart missförstått" sina åtaganden under FN:s flyktingkonvention och nekar självt konsekvent asylansökningar från medborgare i krigsdrabbade länder, anför Reed vidare.

Domstolens fem domare var eniga i sitt beslut om att stoppa planen. De hänvisar till såväl brittisk som internationell lagstiftning.

Redo skriva om lagen

Storbritanniens konservativa regering stötte på patrull redan i tidigare rättsinstans i somras och överklagade då till HD. Planen var ett av Suella Bravermans prestigeprojekt, innan hon fick sparken som inrikesminister i måndags.

Premiärminister Rishi Sunak kommer att söka en ny överenskommelse, meddelar han när det är frågestund i parlamentet i London, ett par timmar efter domstolens beslut.

– Regeringen har redan börjat arbeta på ett nytt avtal med Rwanda och vi kommer att färdigställa det i ljuset av dagens domslut, säger Sunak.

– Jag är beredd att ändra våra lagar och se över de internationella förbindelserna.

Labourpartiets oppositionsledare Keir Starmer tycker att premiärministern ska be om ursäkt för "det mest löjliga och patetiska av spektakel", riva upp planerna och tänka om helt och hållet.

Från de bakre bänkarna på Konservativa partiets sida av underhuset höjs tvärtom röster för att regeringen ska strunta i vad Högsta domstolen beslutar och "sätta flygplan i luften" ändå.

Ville stoppa båtar

Rwandas regering vill inte kommentera domslutet som sådant, men invänder mot den kritik landet får för sitt flyktingbemötande.

"Vi tar vårt humanitära ansvar på allvar och kommer att fortsätta uppfylla det", meddelar regeringens talesperson Yolande Makolo enligt AFP.

Tanken med det ursprungliga upplägget var enligt regeringen att avskräcka migranter från att göra farliga resor över Engelska kanalen för att komma till Storbritannien, och även avskräcka kriminella gäng från att anordna resorna. Under 2022 kom över 45 000 människor till Storbritannien den vägen. Många omkom under färden.

Storbritanniens och Rwandas regeringar kom för över ett år sedan överens om att vissa migranter som kommer till Storbritannien i små båtar eller som fripassagerare skulle skickas till Rwanda, där deras asylansökningar sedan skulle behandlas. De som beviljades asyl skulle sedan stanna i Rwanda.

Storbritannien har redan betalat 140 miljoner pund, cirka 1,9 miljarder svenska kronor, utan att det har lett till några deportationer till Rwanda.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lägger inte ned Rwandaplanerna efter att den ursprungliga planen stoppats.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lägger inte ned Rwandaplanerna efter att den ursprungliga planen stoppats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!