Brittiska ex-stridspiloter lockas till Kina

Kina har via lukrativa kontrakt lockat över piloter som tidigare varit verksamma inom det brittiska flygvapnet, uppger källor. Nu försöker Storbritannien få stopp på rekryteringen.

Piloter som tidigare varit verksamma inom det brittiska flygvapnet lockas över till Kina. Arkivbild.

Piloter som tidigare varit verksamma inom det brittiska flygvapnet lockas över till Kina. Arkivbild.

Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Storbritannien2022-10-18 05:19

Enligt uppgifter till brittiska medier handlar det om uppemot 30 tidigare stridspiloter som nu tränar den kinesiska militären.

Storbritannien ska nu gå ut med en underrättelsevarning till ex-piloter som överväger att börja jobba för regimen i Kina.

– Det är ett lukrativt paket som erbjuds, säger en källa till BBC, och uppger att vissa piloter får så mycket som 237 911 pund, vilket motsvarar drygt tre miljoner kronor.

I nuläget finns det inga tecken på att rekryteringarna bryter mot lagen, men britterna och flera av dess allierade är trots det måna om att avskräcka piloter från att sälja sin expertis till Peking.

Enligt uppgift används ex-piloternas kunskap för att förstå hur västländernas flygplan fungerar och piloter arbetar.

Information av den här typen kan få praktisk betydelse, exempelvis när det kommer till Taiwan.

Från Kinas håll finns ett starkt intresse av att modernisera sin armé och komma upp i samma standard som Nato, särskilt vad gäller flygvapnet.

Rekryteringsverksamheten ska ha påbörjats 2019 men hann inte ta fart på allvar till följd av coronapandemin. Den senaste tiden har dock rekryteringsförsöken intensifierats och även piloter från andra länder i väst ska ha kontaktats, skriver The Guardian.

Rekryteringarna sker via mellanhänder, bland annat via en utpekad flygskola i Sydafrika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!