Covidpiller kan skyndas fram i Europa

Ett antiviralt piller som kan användas mot covid-19 har godkänts i ett första land: Storbritannien. Även i EU kan ett godkännande skyndas fram.

Storbritannien har som första land godkänt ett piller mot covid-19.

Storbritannien har som första land godkänt ett piller mot covid-19.

Foto: Merck/AP/TT

Storbritannien2021-11-04 13:05

Pillret är känt som molnupiravir och tillverkas av det amerikanska Merck. Det är det hittills enda läkemedlet mot covid-19 som inte behöver ges via dropp eller injektion.

Enligt Storbritanniens rekommendationer får det ges till personer som har fyllt 18 år, testats positivt för virussjukdomen samt har minst en riskfaktor som kan innebära ett allvarligt insjuknande. Pillren ska tas i fem dagar i hemmet av patienter med måttlig eller mild sjukdom.

"Historisk dag"

Molnupiravir ska minska symptomen för covid-19 och gör tillfrisknandet snabbare. Omkring 480 000 doser finns tillgängliga i Storbritannien och kommer att ges till riskgrupper i en stor, nationell studie.

– Det är en historisk dag för vårt land, då Storbritannien som första land i världen godkänner ett antiviralt läkemedel mot covid-19 som kan tas hemma, sade hälsominister Sajid Javid.

Även läkemedelsmyndigheter i USA, EU och på flera andra håll granskar läkemedlet inför ett eventuellt godkännande.

– Vi kommer att skynda på vår bedömning för att nå ett godkännande så snart som möjligt, säger Marco Cavaleri, EMA:s chef för vaccinstrategier, vid en presskonferens.

Redo i nödfall

Han vill ännu inte ge någon tidsram för detta, men poängterar att det finns ännu snabbare vägar för länder som har stora behov vid den pågående fjärde smittovågen.

– Vi är också beredda att ge råd till EU:s medlemsstater så att de kan göra detta antivirala läkemedel tillgängligt för användning när nöden så kräver, innan det har godkänts, säger Cavaleri.

Molnupiravir har ursprungligen studerats i USA som en potentiell behandling mot influensa. Merck har kommit överens med Världshälsoorganisationen om att tillåta tillverkning världen över, utan royalty-krav, så länge covid-19 innebär ett globalt nödläge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!