David Cameron tillbaka – blir utrikesminister

Storbritanniens tidigare premiärminister David Cameron återvänder till toppolitiken – som landets utrikesminister. Han kliver in i Rishi Sunaks regering i samband med att den frispråkiga inrikesministern Suella Braverman får sparken.

Storbritanniens tidigare premiärminister David Cameron är tillbaka, nu som utrikesminister.

Storbritanniens tidigare premiärminister David Cameron är tillbaka, nu som utrikesminister.

Foto: James Manning/AP/TT

Storbritannien2023-11-13 09:46

Premiärminister Sunak gör flera uppseendeväckande rockader i sin regering, efter några veckor där det blåst upp till en allt större kritikstorm runt inrikesministern Suella Braverman. Under måndagsmorgonen rådde skytteltrafik vid 10 Downing Street i London.

Braverman får gå. Hon ersätts som inrikesminister av utrikesministern James Cleverly. Och in kliver David Cameron, den tidigare premiärministern som avgick när britterna röstade för att lämna EU, som ny utrikesminister.

Tillsättningen av 57-årige Cameron väcker flera frågor till Rishi Sunak, anser brittiska kommentatorer. De påpekar att den sittande premiärministern – liksom sina föregångare efter den ödesmättade folkomröstningen – har varit en brexitförespråkare som sökt distansera sig från det förgångna och kanske framför allt från just David Cameron.

"Även om jag kanske inte har hållit med om vissa enskilda beslut så står det klart för mig att Rishi Sunak är en stark och kapabel premiärminister, som visar ett exemplariskt ledarskap i en svår tid", skriver David Cameron i ett första uttalande i sociala medier.

Palestinier och Malmö

Suella Braverman har gått i täten för Konservativa partiets konservativa falang. Rishi Sunak har pressats om hennes framtid som minister efter flera kontroverser.

Situationen drogs mot en spets när Braverman på eget initiativ skrev en debattartikel i tidningen The Times där hon anklagade brittiska poliser för att vara alldeles för återhållsamma mot propalestinska demonstranter – som hon kallade ungefär en "hatmobb" och dessutom liknade vid demonstranter i Nordirland.

Utspelet väckte skarp kritik från många håll, men ministern tycktes vinna visst stöd i den särskilt konservativa partifalangen. I lördags demonstrerade högerextremister under våldsamma former i London, vilket ledde till ytterligare kritik om att Braverman hade trissat upp stämningen.

I ett tal i slutet av september beskrev Suella Braverman "okontrollerad invandring" som ett existentiellt hot mot västvärlden och nämnde då bland annat Malmö i en rad av europeiska städer där man "lever med konsekvenserna av det här misslyckandet".

Hon har lett regeringens initiativ om att skicka människor som söker asyl i Storbritannien till Rwanda, där det är tänkt att de ska få stanna medan brittiska myndigheter överväger om de har rätt till skydd. Där ska landets högsta domstol säga sitt senare denna vecka.

Köpslog om posten?

Det är andra gången som Braverman tvingas avgå från inrikesministerposten. Hon tillsattes från början i september 2022, av den dåvarande och kortvariga premiärministern Liz Truss. Under Truss turbulenta veckor vid makten visade det sig att Braverman hade skickat mejl i ämbetet från sitt privata konto i strid med reglerna, varpå hon avgick.

Bara några dagar senare, när Rishi Sunak hade tagit över som premiärminister, återinsattes hon på posten.

"Varför? För att hon i sista minuten, när det såg ut som att det skulle kunna bli en tävling mellan Boris Johnson och Sunak om premiärministerposten, ställde sig bakom Sunak", skriver BBC:s politiska kommentator Chris Mason.

"Och det sågs allmänt som hon i utbyte för det fick återvända till det jobb hon just hade lämnat."

Braverman hade dessförinnan försökt kandidera till Konservativa partiets ledarpost och misslyckats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!