Liz Truss
Utrikesminister Liz Truss har stått stadigt vid Boris Johnsons sida efter varje skandal. Så även de senaste dagarna, när flera ministrar och parlamentsledamöter lämnat sina uppdrag i protest mot Johnsons ledarskap. Lojalitet brukar beskrivas som en uppskattad egenskap i det konservativa partiet och det kan hjälpa henne samla många partikamrater bakom sig vid en eventuell maktkamp.
Hon har blivit populär inom partiet för sin frispråkighet, men även fått kritik för omstridda uttalanden. I februari uppmanade hon till exempel britter att strida i Ukraina. Andra kritiker tycker att hon med sin starka närvaro i bland annat sociala medier kampanjar för hårt i egen sak.
Den 46-åriga Truss, som enligt ett porträtt i Financial Times växte upp i ett medelklasshem i Oxford med vänstersympatiserande föräldrar, har ett välfyllt cv. Innan hon blev utrikesminister hösten 2021 var hon ansvarig för kvinnofrågor och jämställdhet i regeringen. Hon har också varit justitieminister, miljöminister och har haft flera andra högt uppsatta poster under tidigare Toryregeringar.
.
Rishi Sunak
Om Liz Truss hoppas vinna partikamraternas förtroende genom lojalitet, kan det motsatta sägas om Rishi Sunak, som enligt The Guardian anses ha ökat sina chanser att bli partiledare genom att i tisdags avgå från sin finansministerpost i protest mot Johnson.
Den 42-årige Sunak, född i Southhampton i en indisk familj, blev biträdande finansminister 2019, under den tidigare finansministern Sajid Javid (som sedan blev hälsominister, en post som Javid lämnade i tisdags).
Sunak ansågs länge vara en given ersättare till Johnson, men hans popularitet skadades under den så kallade "partygate"-skandalen, där han likt Johnson bötfälldes för att ha brutit mot Storbritanniens pandemiregler i samband med en rad fester som hölls vid regeringskansliet 10 Downing Street.
Tidigare i år avslöjades det också att Sunaks fru, Akshata Murty som är dotter till en av Indiens rikaste män, inte registrerat sig som hemmahörande i Storbritannien. Det innebär att hon inte behövt betala skatt för de miljontals pund hon fått i utdelning från sin familjs indiska it-imperium.
.
Jeremy Hunt
Den före detta utrikes- och hälsoministern Jeremy Hunt försökte – och misslyckades – utmana Boris Johnson om partiledarposten 2019. Då försökte han framställa sig själv som det "seriösa" alternativet, något han fortsatt med under Johnsons tid vid makten.
I nuläget är han kanske den som tydligast visat vilja att ta över ratten från Johnson, genom att säga att partiet under Johnson inte längre har väljarnas tillit.
Hunt bedöms tillhöra Torypartiets mitt, och han tillhörde den sida som ville att Storbritannien skulle fortsätta vara medlem i EU, något som tros ligga honom till last. Han är inte lika kontroversiell som Boris Johnson eller andra potentiella kandidater – vilket inte nödvändigtvis bör ses som en fördel i Storbritanniens dramatiska politiska klimat.
.
Ben Wallace
Försvarsministern Ben Wallace håller förhållandevis låg profil, men är omtyckt i partiet och ligger i topp i mätningar där Torymedlemmarna får utse sina favoritministrar.
Wallace, som till skillnad från Johnson inte är någon direkt färgstark politisk personlighet, har fått beröm för sin hantering av Ukrainakriget. Han anses vara en traditionell Torypolitiker som skulle kunna samla brett stöd.
.
I brittiska medier och på bettingsajter nämns fler namn som potentiella efterträdare till Johnson.
Lägst odds har den före detta försvarsministern Penny Mordaunt, som nu sitter vid handelsdepartementet. Trots att hon förespråkade brexit stöttade hon Jeremy Hunts kandidatur 2019. Hon har varit en av Boris Johnsons mest ihärdiga kritiker.
Före detta hälsoministern Sajid Javid, den första ministern att avgå under veckans avhoppskavalkad, nämns också som möjlig partiledare. Även justitieminister Dominic Raab och Nadhim Zawahi, som tillträdde till posten som finansminister efter Sunaks avhopp, finns med på listorna.