Prins Charles, son och tronföljare till drottning Elizabeth II, blir nu kung i Storbritannien i och med drottningens bortgång, förklarar hovexperten Roger Lundgren.
– Han övertar alla plikter och allt ansvar men också privilegiet som åligger den brittiska monarken, säger han.
Det handlar om uppdrag som, till skillnad från i Sverige, inte enbart är av symbolisk betydelse.
– Till skillnad från vår kung, som inte har något politiskt inflytande, är det i Storbritannien monarken som utser premiärministern och som ger denne i uppdrag att bilda regering, säger Lundgren.
Camilla blir drottning
Precis som sin drottning Elizabeth blev pekar allt på att Charles kommer att bli krönt, säger han.
– Storbritannien är den enda europeiska monarkin som fortfarande använder den kungliga kronan vid en kröning. Det brukar ske omkring ett år efter tillträdet.
I och med att Charles automatiskt blir kung blir även hans hustru Camilla, hertiginnan av Cornwall, drottning.
– Det var prat om att hon egentligen skulle bära en annan titel, men Elizabeth har gjort klart att den dagen hon inte finns kvar ska Camilla ha sin rättmätiga titel, vilket är drottning, säger Roger Lundgren.
Storbritannien är ett land som är uppbyggt på traditioner, framhåller Lundgren, och en rad ceremonier kommer nu att äga rum.
Operation London Bridge
Tidningen Politico publicerade i fjol en detaljerad översikt för regeringens plan, med kodnamn "Operation London Bridge", som beskriver vad som ska ske de följande tio dagarna efter drottningens bortgång.
Enligt den ska bland annat nyblivne kung Charles redan samma dag som dödsbeskedet ges träffa premiärministern och sedan hålla ett tal till nationen. Dagen därpå kommer han formellt att utropas som ny kung vid ett så kallat tillträdesråd i Saint James's Palace i London.
De följande dagarna kommer drottningens kista att återföras till Buckingham Palace i London, och kung Charles kommer att genomföra en landsturné över Storbritannien som inleds med ett besök i det skotska parlamentet och med en gudstjänst i Edinburgh.
På dag tio ska statsbegravningen av drottning Elizabeth, enligt planen i "Operation London Bridge", äga rum i katedralen Westminster Abbey i London.
En mindre ceremoni kommer sedan hållas i St George's Chapel i slottet i Windsor, innan drottningens kista placeras i King George VI Memorial Chapel, som också det ligger i slottet.
Prins Charles som är 73 år har haft hela livet på att förbereda sig inför det som nu ska ske, framhåller Roger Lundgren.
– Det finns ingen tronföljare som har väntat så länge som Charles på det här ögonblicket. Så han är mer än väl förberedd.