Elizabeth II har covid – jobbar ändå

Drottning Elizabeth har testat positivt för covid-19, meddelar brittiska hovet. Men hennes symtom beskrivs som milda och hon fortsätter att utföra "lättare sysslor" i jobbet på Windsor Castle.

Elizabeth II. Bild från tidigare i veckan.

Elizabeth II. Bild från tidigare i veckan.

Foto: Steve Parsons/pool/AP/TT

Storbritannien2022-02-20 12:54

Den brittiska drottningen är en av en rad europeiska kungligheter som fått sjukdomen på sistone. Men oron förstärks av hennes höga ålder, i vår fyller hon 96 år.

"Hon hålls fortsättningsvis under uppsikt av vårdpersonal, och kommer att följa alla relevanta riktlinjer", heter det i en kommuniké. Drottningen är trippelvaccinerad mot covid.

Storbritannien håller just på att gå över från lagkrav på isolering vid covid-smitta till en linje mer lik Sveriges, baserad på råd och riktlinjer.

Elizabeths äldste son Charles och hans hustru Camilla har nyligen haft sjukdomen.

Bland övriga europeiska kungligheter som smittats i år finns Danmarks drottning Margrethe. Men trots att hon är 81 år och storrökare togs det beskedet emot med relativt lugn.

– Det är självfallet alltid bekymrande när äldre eller patienter med dålig hälsa smittas, sade Christian Wamberg, överläkare vid Bispebjerg Hospital, då till danska nyhetsbyrån Ritzau.

– Men med omikronvarianten är det inte så farligt som det var med vissa tidigare varianter. Särskilt inte om man är vaccinerad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!