Elizabeth – inte bara britternas drottning

I Australien, Bahamas, Jamaica, Kanada, Nya Zeeland och i många andra länder världen över vajar flaggorna på halv stång. Det är inte bara britterna som har förlorat sin drottning.

Australier gick man ur huse för att få en skymt av drottning Elizabeth under ett besök i Perth 2011. Arkivbild.

Australier gick man ur huse för att få en skymt av drottning Elizabeth under ett besök i Perth 2011. Arkivbild.

Foto: Michael O'Brien/AP/TT

Storbritannien2022-09-09 04:00

– Jag tror att australier måste ha vaknat upp den här morgonen till en chock. För i vår ständigt föränderliga värld var hennes majestäts närvaro konstant, säger Australiens premiärminister Anthony Albanese till ABC Radio på fredagsmorgonen, lokal tid.

– I hela mitt liv har jag bara upplevt en monark, vilket är ganska extraordinärt, säger Albanese.

I Australien kommer parlamentet inte att samlas som planerat nästa vecka till följd av dödsbudet. Albanese och landets generalguvernör David Hurley, monarkens representant i Australien, kommer de kommande dagarna att resa till London för att träffa kung Charles.

Statsöverhuvud i 15 länder

Den brittiske monarken är statsöverhuvud i 15 länder i den sammanslutning av 54 nationer som kallas Samväldet.

I Jamaica kommer landssorg att råda fram till den 18 september, då en nationell sorgedag hålls. Den dagen väntas alla sociala sammankomster att skjutas upp, liksom allt annat firande, enligt Jamaica Observer.

– Vi sörjer hennes bortgång tillsammans med våra bröder och systrar i Samväldet, och ber för hennes familj och Storbritanniens folk som sörjer förlusten av sin älskade drottning och matriark, säger Jamaicas premiärminister Andrew Holness, enligt tidningen The Gleaner.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger i ett tårfyllt tal att han minns sitt första möte med drottningen som barn och att hon för alltid kommer att ha lämnat ett avtryck på landet.

– Hon var vår drottning under nästan hälften av den tid som Kanada har funnits, säger Trudeau under en presskonferens.

– Vi säger tack till en otrolig kvinna som vi hade turen att få kalla vår drottning, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern under en presskonferens.

Reste mycket

Elizabeth reste mer än någon tidigare brittisk regent och framför allt besökte hon länderna i Samväldet. Det blev exempelvis 22 officiella besök i Kanada, 16 i Australien och 10 i Nya Zeeland, enligt lokala medier.

När hon i februari 1954 kom till Australien var hon den första sittande monarken att besöka landet. Det besöket varade i två månader då hon besökte 57 städer, och tre fjärdedelar av landets befolkning tog sig ut på gatorna för att hälsa 27-åringen, rapporterar ABC News.

Drottningen har varit populär i Samväldets länder, och lokala medier rapporterar nu om hennes "speciella relation" med just deras land.

Men trots popularitet i Australien hölls 1999 en folkomröstning om att lämna Samväldet och bilda en republik. Nära 55 procent röstade då för att vara kvar med Elizabeth II som statschef.

Fåtal brutit sig loss

Frågan om liknande folkomröstningar har kommit upp igen i Australien utan att leda någonstans.

– De allra flesta australier har inte haft någon annan statschef än drottningen. Jag tror inte att australier kommer att välkomna, än mindre stödja, ytterligare en folkomröstning gällande republik under hennes regeringstid, sade dåvarande australiske premiärministern Malcolm Turnbull 2016.

Turnbull var en av republikförespråkarnas främsta företrädare och ledde ja-sidans kampanj inför folkomröstningen 1999.

Några länder – Ghana, Sydafrika och Gambia – har brutit sig loss efter folkomröstningar.

Barbados beslutade förra året att bli en republik utan drottning, men ingår ännu i Samväldet. Drottning Elizabeth kommer likväl "alltid ha en speciell plats i våra hjärtan och vi i Barbados kommer alltid att värdesätta minnena av hennes besök i landet", meddelar president Sandra Mason, enligt Barbados Today.

I Jamaica har det utlovats en folkomröstning som ännu inte blivit av, och förutom Australien så har Tuvalu samt Saint Vincent och Grenadinerna röstat för att bli kvar.

Rättad: I en tidigare version av denna text gavs Barbados en felaktig koppling till Samväldet.

Fakta: Samväldet

Samväldet — Commonwealth of Nations — är en mellanstatlig organisation som i dag består av 54 självständiga länder, varav nästan alla tidigare har tillhört det brittiska imperiet.

Den brittiska monarken är statsöverhuvud i 15 av dessa länder och representeras i 14 av dem av en generalguvernör (Antigua och Barbuda, Australien, Bahamas, Belize, Grenada, Jamaica, Kanada, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Salomonöarna samt Tuvalu).

Fem medlemsstater är egna monarkier utan koppling till den brittiska regenten (Brunei, Lesotho, Malaysia, Swaziland, Tonga). Resterande länder är republiker.

Organisationen har haft namnet Brittiska samväldet, men det ändrades 1949 för att understryka att Storbritannien inte har en särställning.

Samväldet saknar skriven konstitution. Vissa principer för medlemsstaterna har samlats i en särskild Commonwealth Declaration (Singaporedeklarationen) från 1971.

Samväldet omfattar mer än en tredjedel av jordens landyta och hade 2020 en total befolkning på 2,4 miljarder invånare.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!