Expert: Partiet hade kollapsat om hon stannat

Liz Truss avgång var oundviklig och den turbulenta tid som Storbritannien går igenom kommer att fortsätta, enligt experter på brittisk politik. Som favorit till hennes efterträdare utpekas förre finansministern Rishi Sunak. Men företrädaren Boris Johnson sägs också lura i vassen.

Liz Truss meddelar sin avgång efter sex veckor som premiärminister. Arkivbild.

Liz Truss meddelar sin avgång efter sex veckor som premiärminister. Arkivbild.

Foto: Alberto Pezzali

Storbritannien2022-10-20 15:07

Liz Truss var tvungen att avgå. Det säger James Savage, grundare och ansvarig utgivare för den engelskspråkiga tidningen The Local:

– Det fanns inga andra alternativ, det hade blivit ohållbart. Med det ekonomiska läget, popularitetssiffrorna för Torypartiet, det gick inte längre. Hade hon suttit kvar hade partiet kollapsat.

Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge och expert på brittisk politik, delar den åsikten:

– Hon hade helt förlorat kontrollen över sitt parti.

Oklar framtid

Vad som händer härnäst är svårt att säga, enligt experterna. En lång process att hitta en efterträdare kan bli förödande för både Storbritannien och Torypartiet.

Liz Truss besked är att partiets omröstning ska ske inom en vecka, men enligt James Savage består partiet av två, tre mindre fraktioner som har svårt att enas.

Att Liz Truss avgång skulle leda till nyval – som premiärministern utlyser – är osannolikt, enligt Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola:

– De konservativa ligger väldigt dåligt till i opinionsmätningarna. Om deras parlamentariska majoritet kan samla sig på något sätt ligger det i deras intresse att inte gå till nyval.

En "Boris-dödare"

TT: Vilka namn ser du som aktuella efterträdare?

– Favoriten måste vara Rishi Sunak, förre detta finansminister och han som "fick silver" i sommarens ledarvalsprocess. Han har det starkaste stödet i parlamentsgruppen samt ett ett betydande stöd bland partimedlemmarna, svarar Nicholas Aylott.

– Det som talar emot honom är att han betraktas som "Boris-dödaren". Det var Rishi Sunak som fällde Boris Johnson, fortfarande väldigt populär hos många konservativa gräsrötter.

Enligt obekräftade uppgifter till The Times avser företrädaren Boris Johnson att kandidera som ny partiledare.

Landet skakar

Oavsett vem som väljs kommer krisen inte att vara löst. Efterträdaren får en svår uppgift att hantera problemen som landet brottas med, påpekar bedömarna.

– Den största utmaningen är alla frågor som är kopplade till ekonomin, som pensioner och energikostnader, säger Catherine Barnard.

Den politiska turbulensen som plågar Storbritannien startade med folkomröstningen om EU-medlemskapet 2016 och Brexit, sedermera förstärkt av pandemi, krig och energikris.

TT: Fyra premiärministrar sedan dess – vad är Storbritannien för land numera?

– Det är ett land som skakar. De politiska institutionerna är under tryck, men funkar ändå fortfarande, säger Nicholas Aylott.

Tories "konstigt"

– Problemet ligger egentligen hos det konservativa partiet. Det är ett mycket splittrat parti som har ett väldigt konstigt sätt att välja sina ledare. Det är kanske den viktigaste kortsiktiga orsaken till det som vi ser nu.

TT: Hur kunde Liz Truss så pass missbedöma marknadens reaktioner på hennes förslag?

– Det är just det som är frågan. Men jag som statsvetare frågar mig också hur partiet kunde välja en sådan kandidat. Hur kunde partiet missbedöma den personen så? säger Nicholas Aylott.

Nicholas Aylott, docent i statskvetenskap vid Södertörns högskola, och expert på brittisk politik. Arkivbild.
Nicholas Aylott, docent i statskvetenskap vid Södertörns högskola, och expert på brittisk politik. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!