Fladdermus flög rekordlångt – dödades av katt

När den åtta gram tunga fladdermushonan av arten trollpipistrell hittades på marken i den lilla staden Moglino, västra Ryssland, var den svårt skadad av en kattattack.

En fladdermus ur släktet pipistrellus ute på flygfärd. Genrebild.

En fladdermus ur släktet pipistrellus ute på flygfärd. Genrebild.

Foto: Jens Rydell/TT

Storbritannien2021-08-07 16:46

Trots veterinärvård gick dess liv inte att rädda, men en upptäckt på dödsbädden gav fladdermusen en plats i historieböckerna.

Trollpipistrellens ena vinge hade ringmärkts av London Zoo, rapporterar brittiska Guardian, vilket innebär att att den hade tillryggalagt en sträcka på hela 2 018 kilometer. Det är den näst längsta dokumenterade resan någonsin av en fladdermus i Europa – rekordet ligger på 2 222 kilometer och sattes 2019 av en annan trollpipistrell som migrerade från Lettland till Spanien.

Fladdermusens flygning väcker, trots resans dystra slut, stor entusiasm bland naturskyddsorganisationer. I Guardian jämför Lisa Worledge, bevarandechef på brittiska Bat Conservation Trust, trollpipistrellens bedrift med en idrottsprestation.

– Det här är en enastående resa och den längsta vi känner till att någon fladdermus gjort från Storbritannien genom Europa. Vilken olympier!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!