Förslag om åtalsstopp i Nordirlandkonflikten

Den brittiska regeringen planerar ett lagförslag som sätter stopp för åtal kopplade till den blodiga konflikten i Nordirland. Enligt Nordirlandsministern Brandon Lewis är det bästa sättet att hjälpa Nordirland att nå försoning.

En muralmålning i östra Belfast i Nordirland. Arkivbild

En muralmålning i östra Belfast i Nordirland. Arkivbild

Foto: Peter Morrison/AP/TT

Storbritannien2021-07-14 23:37

Lagförslaget, som ska läggas fram senare i år, kommer att ge amnesti till både brittiska säkerhetsstyrkor och paramilitära grupper, som till exempel den Irländska republikanska armén (IRA).

Nordirlandsministern Brandon Lewis säger att förslaget kommer att omfatta alla händelser som kan kopplas till "the Troubles", som konflikten på Nordirland kallas för.

– Vi vet att ett eventuellt slut för alla brottsåtal kan vara svårt att acceptera, och det här är inte ett ställningstagande som vi tar lätt på, sade Lewis i det brittiska parlamentet, enligt BBC.

Han medger att lagen skulle kunna vara svår att acceptera för familjer till offren för konflikten, men att det är "bästa sättet för att hjälpa Nordirland att gå vidare mot försoning".

Premiärminister Boris Johnson säger att regeringens planer på en lagstiftning är "väl avvägda och balanserade".

– Den sorgliga sanningen kvarstår att det finns många ur säkerhetsstyrkorna som fortfarande riskerar att ställas inför smärtsamma åtal i 70- och 80-årsåldern, sade han.

Tidigare den här månaden lades ett åtal ner mot två brittiska ex-soldater som anklagats för att ha dödat irländska republikaner under konflikten. En av dem var åtalad för två mord under "Blodiga söndagen", då brittiska styrkor dödade14 katolska republikaner under en protestmarsch för medborgerliga rättigheter i Derry 1972.

Bakgrund: Konflikten i Nordirland

Nordirland är en del av Storbritannien och styrdes fram till 1972 av en protestantisk majoritet som diskriminerade den katolska befolkningen. När en fredlig medborgarrättsrörelse i slutet av 1960-talet började kräva lika rättigheter för katoliker möttes deras krav av våld från protestanter som såg sin maktställning hotad.

Det utlöste en våldsspiral där Irländska republikanska armén (IRA), som slogs för ett enat Irland, och protestantiska halvmilitära grupper, som ville behålla banden till Storbritannien, gjorde sig skyldiga till blodiga attentat. Omkring 3 700 människor miste livet i den drygt 30 år långa våldsamma perioden, som brukar kallas för "The Troubles".

Ett fredsavtal slöts 1998 och steg för steg har livet i Nordirland normaliserats, även om våldet inte har försvunnit helt. Alla problem kunde inte lösas och fredsprocessen har varit kantad av kriser.

Storbritanniens komplicerade utträde ur EU har väckt farhågor om att konflikten ska blossa upp igen, eftersom den öppna gränsen mellan Nordirland och Irland påverkas.

Nordirland gick in i EU med resten av Storbritannien 1973. Irland är en självständig republik som utgör större delen av ön Irland. Landet är medlem i EU sedan 1973.

Källa: Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!