Gordon Browns finansminister död

Storbritanniens tidigare finansminister Alistair Darling har avlidit, 70 år gammal, rapporterar brittiska medier.

Den tidigare brittiske finansministern Alistair Darling, här på en bild från 2010. Arkivbild.

Den tidigare brittiske finansministern Alistair Darling, här på en bild från 2010. Arkivbild.

Foto: Sang Tan/AP/TT

Storbritannien2023-11-30 19:39

Darling, med skotska rötter, var parlamentsledamot för Labour mellan 1987 och 2015, och var nära och långvarig vän med Gordon Brown – den premiärminister som gav honom finansministerposten och även var Darlings företrädare i rollen.

– När det blev kris var Alistair den du ville ha bredvid dig, han höll sig lugn och hade stor integritet, säger Brown till BBC efter dödsbudet.

Darling var finansminister 2007 till 2010 och därmed under finanskrisen 2008, då han genomdrev en hård ekonomisk politik för att rädda den brittiska ekonomin.

"Han är en av de främsta finansministrar vi har haft och kommer att bli ihågkommen för det han gjorde för nationen under en extremt tumultartad tid", säger nuvarande finansministern, konservative Jeremy Hunt, i ett uttalande.

Efter sin tid i regeringen var Darling ledande i kampanjerna i två stora folkomröstningar – på nej-sidan i omröstningen om skotsk självständighet från Storbritannien 2014 samt för att Storbritannien inte skulle lämna EU i brexit-omröstningen två år senare.

I ett uttalande skriver familjen att Alistair Darling avled efter en kort tid på sjukhus där han vårdades för cancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!