Härvor skakar Tories – "okonservativt"

Ideliga anklagelser om korruption skakar det brittiska Konservativa partiet. På söndagen tilltog stormen. I veckan avlossade den forne premiärministern John Major stora bössan mot sitt Tories. Han kallar partiet "okonservativt" efter en plötslig u-sväng om en parlamentsledamot indragen i osund lobbyism.

Ord och inga visor. Den tidigare premiärministern John Major slår hårt mot de egna. Arkivbild.

Ord och inga visor. Den tidigare premiärministern John Major slår hårt mot de egna. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Storbritannien2021-11-07 06:15

Konvulsionerna kring regeringspartiet lett av premiärminister Boris Johnson utmynnar i en krisdebatt i parlamentet på måndag om vilka måttstockar som gäller för dess ledamöter.

Han uppmanade häromdagen de konservativa parlamentsledamöterna att stoppa en 30 dagar lång avstängning av ledamoten Owen Paterson, en av partiets tidigare ministrar.

Enligt ett övervakningsorgan i parlamentet har Paterson vid upprepade tillfällen ägnat sig åt lobbyverksamhet för två företag som betalat honom nära tre gånger hans årslön i arvode.

Med liten röstmarginal fick Tories igenom ett förslag om att skjuta upp avstängningen samt tillsätta ett nytt utskott för översyn av fallet Paterson och hela systemet för lobbying.

Lämnar "grym värld"

Detta ledde till ramaskri bland oppositionen. Även några konservativa ledamöter gick i taket.

Då ändrade sig Johnsons regering. Nu var budskapet att det skulle bli en andra omröstning om avstängningen.

På den snabba omsvängningen reagerade Paterson med att kasta in handduken i slutet av veckan. Han lämnar sin plats i parlament för North Shropshire för att nu ägna sig åt livet "bortanför politikens grymma värld".

I uttalandet skriver han vidare: "De två senaste åren har inneburit en obeskrivlig mardröm för min familj och mig. Jag vidmakthåller att jag är totalt oskyldig till det jag anklagas för."

För två år sedan tog Patersons fru livet av sig.

Gammal schism

Fallet Paterson har gett den 78-årige John Major (premiärminister 1990–1997) anledning att ge sig på Boris Johnson igen. De har en gås oplockad sedan folkomröstningen om EU; Major anser att brexitkampanjen vilseledde det brittiska folket.

Men även med den osämjan i bakhuvudet är Majors tillintetgörande attack på Johnson något som sticker ut i det politiska livet.

Till BBC säger Major att behandlingen av Paterson är skamlig och felaktig. Han anser att Johnsons regering har skadat parlamentets rykte såväl i landet som utomlands.

– Det förefaller mig, som varit konservativ hela mitt liv, att mycket av vad de gör är okonservativt i beteendet, säger han till det brittiska public service-bolaget.

Major är djupt oroad över en hel del annat i regeringens politik:

– De har brutit avtal, jag tänker på Nordirland-protokollet (en del av brexitavtalet). De har brutit sina löften vid många tillfällen.

Så blir man lord

På söndagen tilltog Tories plågor. The Sunday Times rapporterar att 15 av 16 partikassörer under de senaste två årtiondena har donerat över tre miljoner pund (cirka 35 miljoner kronor) till partiet – och senare erbjudits plats i parlamentets överhus där lorderna sitter.

Enligt tidningen har kassörposten i Tories varit den rakaste vägen till adelskap. I lä ligger ledare för stora samhällsinstitutioner, välgörenhetsorganisationer och även tidigare ministrar.

Miljöminister George Eustice fick rycka ut till försvar av regeringen.

– De (kassörerna) är filantroper som ger stora belopp till välgörenhet och som har varit framgångsrika i affärer. På de grunderna har de övervägts som lorder, säger han till BBC.

Uppståndelsen kring Paterson avfärdar Eustice som "en storm i ett vattenglas".

För oppositionen är utvecklingen förstås mumma. Labours ledare Keir Starmer anklagar Johnson för att vara "korrupt och föraktlig" i försöken att rädda Paterson. Starmer säger till BBC att regeringen förstör Storbritanniens rykte vad gäller demokratisk standard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!