Hemligstämplade papper funna på busshållplats

Bakom en busshållplats i sydöstra England låg hemligstämplade dokument från det brittiska försvarsdepartementet. En utredning har inletts, rapporterar BBC.

Brittiska HMS Defender anländer till hamnen i georgiska Batumi på lördagen. Hemliga uppgifter om jagarens färd har nu hittats på en busshållplats.

Brittiska HMS Defender anländer till hamnen i georgiska Batumi på lördagen. Hemliga uppgifter om jagarens färd har nu hittats på en busshållplats.

Foto: Vasil Gedenidze/AP/TT

Storbritannien2021-06-27 10:58

En privatperson i grevskapet Kent gjorde en ovanlig upptäckt i tisdags morse: en blöt lunta innehållande nästan 50 sidor med sekretessbelagda uppgifter om brittiska försvarshemligheter, däribland mejlkorrespondens och Powerpoint-presentationer.

När upphittaren insåg vad hen fått i sin hand kontaktades mediebolaget BBC, som uppger att dokumenten med största sannolikhet härstammar från en högt uppsatt tjänsteman på brittiska försvarsdepartementet.

Diskuterar framfart vid Krim

"SECRET UK EYES ONLY", står det tryckt på ett rosa vattenskadat papper återgivet av BBC – ett dokument som ska innehålla detaljerade planer för en möjlig brittisk närvaro i Afghanistan efter USA:s tillbakadragande från landet.

Bland de känsliga pappren diskuteras även Rysslands möjliga reaktioner på den brittiska jagaren HMS Defenders passage genom ukrainska vatten i Svarta havet i veckan, då jagaren enligt Moskva befann sig på ryskt vatten. Enligt dokumenten genomfördes seglatsen med antagandet att Ryssland eventuellt skulle svara aggressivt. En annan rutt var möjlig – men då hade Storbritannien enligt dokumenten "framstått som räddhågset" i ryska ögon.

"Pinsamt och oroande"

Regeringen har nu inlett en utredning av hur de hemligstämplade dokumenten kunde hamna bakom en busshållplats – i regnet.

En anställd har rapporterat förlusten när den skedde, uppger en talesperson för försvarsdepartementet som säger att det vore "olämpligt" att kommentera saken ytterligare.

Oppositionspartiet Labour beskriver det inträffade som "lika pinsamt som oroande för ministrarna".

I en kommentar gör sig ryska utrikesdepartementets talesperson lustig över händelsen. "Och nu en gåta till det brittiska parlamentet: Varför behöver vi ryska hackare när det finns brittiska busshållplatser?", skriver Maria Zakharova på meddelandeappen Telegram enligt Reuters.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!