"Hon var en fast punkt när allt förändrades"

En betryggande närvaro på tronen och en viktig länk till Storbritanniens förflutna. Sådan var drottning Elizabeths betydelse för britterna.
–Hon har varit en fast punkt när allt annat har förändrats, säger brittiske journalisten James Savage.

Drottning Elizabeth fångad på bild 2021. Arkivbild.

Drottning Elizabeth fångad på bild 2021. Arkivbild.

Foto: Scott Heppell/AP/TT

Storbritannien2022-09-08 19:37

Med 70 år på tronen blev drottning Elizabeth II den längst regerande monarken i Storbritanniens historia. Många britter har aldrig känt till någon annan regent under sin livstid.

James Savage, född i Storbritannien och grundare av den engelskspråkiga svenska tidningen The Local, tror att många britter påverkas djupt av drottningens bortgång.

– Jag tror det kommer som en chock. En person som psykologiskt har varit väldigt närvarande för många britter försvinner. Hon har figurerat så mycket i vår vardag, i populärkulturen. Till och med brev från skattemyndigheten kommer från drottningen, säger han.

Turbulent tid

Han påpekar att Winston Churchill var premiärminister när Elizabeth tillträdde.

– Det har varit en väldigt turbulent tid med många förändringar för Storbritannien. Det var fortfarande ett imperium när hon tillträdde. Sedan dess har man hunnit bli av med imperiet, gå in i EU, lämna EU – och hon har alltid varit där. Hon har nog haft en stor psykologisk betydelse och gjort det lättare för folk att hantera, säger Savage.

Han menar att hon, som har hållit fast i de gamla traditionerna, har varit ett band till det förflutna.

Enormt tomrum

Tomrummet hon lämnar efter sig kommer att vara enormt, säger han.

– Monarkin har varit synonym med drottning Elizabeth, i synnerhet på senare tid. Hon har blivit som en popikon.

Att välja ut ett ögonblick ur hennes liv som definierande är en svår – om inte omöjlig – uppgift, men James Savage lyfter fram det radiosända tal Elizabeth höll när hon fyllde 21 under en resa till Sydafrika, innan hon hade efterträtt sin far på tronen.

– Där försäkrade hon att hela hennes liv, vare sig det blir långt eller kort kommer att vara tillägnat plikten, landet och det som då var imperiet. Hon bestämde sig tidigt att hon skulle ta på sig den här uppgiften och verkligen vara plikttrogen, säger han.

Hållit ihop samväldet

Han lyfter också fram två saker som drottningen har och inte har gjort som utmärkande för hennes betydelse.

Dels att hon aldrig har blandat sig i politiskt, trots att hon har haft chansen och av vissa blivit ombedd, dels att hon har hållit ihop Samväldet – den klubb av i första hand tidigare brittiska kolonier som fortfarande har drottningen som statsöverhuvud.

– Hon har som statsöverhuvud haft en högre profil än vad Storbritannien som nation kanske har förtjänat. Hon har lånat status till Storbritannien, säger Savage.

Roger Lundgren, hovexpert, är inne på samma linje.

– Drottning Elizabeth är statschef över en massa andra länder, som ingår i det brittiska samväldet – Australien, Kanada, Nya Zeeland, stora demokratier som har henne som statschef. Många tror att hennes bortgång kan intensifiera debatten om att de ska avskaffa monarkin och införa egna republiker, säger han.

Även Roger Lundgren säger att beskedet om drottningens bortgång skakar om landet och dess befolkning.

– Storbritannien är ett hårt pressat land vad gäller ekonomi och arbetslöshet och så vidare och det kommer slå hårt mot dem som identitet och som folk. De känner ingen annan än henne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!