Inget bilbälte – Rishi Sunak bötfälls

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har bötfällts för att ha åkt bil utan bilbälte samtidigt som han filmades i en video avsedd för sociala medier.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Storbritannien2023-01-20 21:58

I ett uttalande på Twitter skriver Lancashirepolisen på fredagen – utan att direkt nämna den brittiske premiärministern vid namn – om ärendet.

"Vi har i dag utfärdat ett villkorligt erbjudande om strafföreläggande till en 42-årig man från London".

Ett brittiskt strafföreläggande – som den svenska varianten – innebär i princip att man vid ringa brott erkänner och betalar ett bötesbelopp och då slipper rättegång.

"Bristande omdöme"

Den brittiske premiärministerns kansli Downing Street skriver i ett uttalande att Sunak "helt och hållet accepterar att detta var ett misstag och att han har bett om ursäkt".

"Han kommer givetvis att betala strafföreläggandets bötesbelopp", fortsätter uttalandet.

Sunak själv har bett om ursäkt för sitt "bristande omdöme".

Enligt BBC rör det sig om 100 pund (närmare 1 300 svenska kronor) i strafföreläggande.

I den aktuella videon, som filmades i torsdags och som producerades för Sunaks sociala medieplattformar, talar den konservative – och bältlöse – ledaren och premiärministern medan han sitter i baksätet på en bil. Resan ägde rum i Lancashire i nordvästra England där Sunak befann sig för att uppmärksamma tillväxtfrågor i området.

Inte första gången

Redan före den aktuella händelsen har Sunaks resvanor varit föremål för diskussion i Storbritannien. Hans politiska rivaler har inte varit sena att uppmärksamma att premiärministern använt sig av ett privatjet för att göra flera korta flygningar den senaste tiden.

Det är inte heller första gången Sunak får polisböter.

När han tjänstgjorde som finansminister bötfälldes Sunak efter att ha deltagit i en sammankomst på Downing street i juni 2020 som bröt mot regeringens dåvarande regler om social distansering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!