"Låt oss återupprätta tilliten, återuppbygga ekonomin och återförena landet", säger Sunak i en välregisserad video som lagts ut på sociala medier där han, förutom att lansera sin kandidatur till till toppjobbet, berättar sin levnadshistoria.
Den våg av avhopp ur Johnsons regering som till slut ledde till hans fall tog fart efter att finansminister Rishi Sunak och hälso- och socialministern Sajid Javid i tisdags tätt inpå varandra meddelade sina avgångar.
Även Sajid Javid nämns i brittiska medier som en tänkbar kandidat.
Och flera känner sig kallade. Redan i torsdags kväll meddelade parlamentsledamoten Tom Tugendhat sitt intresse för att ta över Johnsons jobb.
"Jag har tjänstgjort tidigare – i militären, och nu i parlamentet. Nu när plikten kallar igen hoppas jag kunna göra det som premiärminister", skriver han, i The Telegraph.
"Det är dags för en nystart. Det är dags för förnyelse."
Även försvarsminister Ben Wallace väntas tillkännage sin kandidatur, enligt brittiska medieuppgifter. Utrikesminister Liz Truss namn nämns också som en potentiell kandidat.
"Slafsig lögnare"
Johnsons besked att han avser att stanna kvar på sin post tills efterträdaren har utsett faller inte i god jord hos oppositionen.
Labours biträdande partiledare Angela Rayner förklarar att partiet avser att genomföra en misstroendeomröstning i parlamentet om inte Tories gör sig av med Boris Johnson omedelbart.
– Bevisligen är han en slafsig lögnare och vi kan inte ha ett par månader till av detta, säger hon till BBC radio.
För att misstroendeomröstning ska bli framgångsrik behöver Labour stöd av flera Toryledamöter i parlamentet.
Och inom Tories mullras det. Partiets årsstämma hålls först i höst. Flera röster inom partiet kräver att Johnson lämnar sitt uppdrag omedelbart och lämnar över till vice premiärminister Dominic Raab.
Den tidigare premiärministern John Major skriver i ett öppet brev till Graham Brady, ordföranden för 1922 års kommitté (parlamentsgruppens organisation), att det skulle vara "oklokt" och "ohållbart" att låta Johnson vara kvar till hösten.
Ett 50-tal högt uppsatta regeringsföreträdare, parlamentsledamöter och partisekreterare lämnade regeringskansliet dygnet innan avgångsbeskedet.
Ombildat regeringen
Boris Johnson gav på torsdagseftermiddagen beskedet att han avgår.
– Skälet till att jag har kämpat så hårt de senaste dagarna för att personligen få fortsätta att leverera på mitt mandat är inte bara att jag ville, utan också att jag kände att det var mitt jobb och min plikt inför er, för att göra allt det vi utlovade 2019, sade han i ett kort anförande utanför 10 Downing Street i London.
Johnson har valt att ombilda sin regering med nya ministrar som ersätter alla dem som lämnat de senaste dagarna.
Några större beslut kommer inte att fattas av den ombildade regeringen, utan de sparas tills en ny premiärminister är på plats, enligt Johnson.
Skandal på skandal
Droppen som fick bägaren att rinna över för partikamraterna blev den senaste skandalen där den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher tvingades avgå efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.
Pincher-skandalen följer i sin tur på den skandal som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Johnsons parti Tories.
Johnson överlevde omröstningen som hölls i början av juni, men 148 av partiets 359 parlamentsledamöter (41 procent) som röstade saknade förtroende för honom.