Johnson bröt inga regler under lyxsemester

Premiärminister Boris Johnsons hantering av utredningen kring hans resa till karibiska Mustique var visserligen beklaglig – men bröt inte mot det brittiska parlamentets uppförandekod.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans fru Carrie under Englands semifinal i fotbolls-EM på Wembley i London.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans fru Carrie under Englands semifinal i fotbolls-EM på Wembley i London.

Foto: Justin Tallis/AP/TT

Storbritannien2021-07-08 11:22

Det är slutsatsen från den kommitté inom parlamentets etikutskott som undersökt omständigheterna kring resan som premiärminister Johnson och hans dåvarande flickvän, numera fru, gjorde till den privatägda ön tillhörande landet Saint Vincent och Grenadinerna under julen 2019.

Kommissionen har granskat vem som egentligen betalade för lyxresan som ska ha kostat 15 000 pund, motsvarande runt 175 000 kronor. Johnsons förklaring har varit att det var affärsmannen David Ross som stod för kalaset – en förklaring som kommissionen nu accepterar.

Johnson kritiseras dock för att inte ha rett ut frågetecknen tidigare.

"Det är beklagligt att en full redogörelse och förklaring av det ekonomiska arrangemanget för Johnsons semesterbostad endast kommit i ljuset som ett resultat av våra egna efterforskningar i stället för i ett tidigare stadium", skriver kommissionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!