Johnson efter rapport om dubbelmoral: "Förlåt"

En sak verkar ha gällt för Storbritanniens regering, en annan för det brittiska folket. Delar av de uppmärksammade festligheterna på 10 Downing Street är svåra att rättfärdiga, enligt en utredning. Förlåt, säger Boris Johnson.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är fortsatt pressad av avslöjandena i det som kallas "Partygate". Här lämnar han 10 Downing Street på måndagen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är fortsatt pressad av avslöjandena i det som kallas "Partygate". Här lämnar han 10 Downing Street på måndagen.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Storbritannien2022-01-31 12:52

Premiärminister Boris Johnson och hans medarbetare får svidande kritik efter en första granskning av de uppmärksammade tillställningar de höll under en tid där folket i övrigt förmanades att stanna hemma och hålla sig undan andra människor.

Sue Gray, som utrett händelserna i en opolitisk tjänstemannaroll, ser dubbla måttstockar:

"Åtminstone några av dessa sammankomster utgör allvarliga försummelser av inte bara de höga krav som ställs på personer som jobbar i hjärtat av regeringen utan också av de krav som där och då ställdes på hela det brittiska folket", skriver hon i en tolv sidor lång rapport.

Med tanke på vad regeringen hade begärt av befolkningen är "delar av beteendet kring dessa samlingar" svåra att rättfärdiga, fortsätter Gray.

Hennes redogörelse är dock relativt kortfattad – då polisen utreder merparten av händelserna och har begärt sekretess.

Olämpligt drickande

Folksamlingarna på regeringskansliet, tillika premiärministerns residens, 10 Downing Street hölls under 2020 och 2021. De senaste månaderna har uppgifter om dem läckt ut i brittiska medier i omgångar, med jämna mellanrum.

Det handlar om vinfredagar, "bring your own booze"-fester, trädgårdsmingel, julquiz, avskedsfester och överraskningskalas för premiärministern själv.

Det har brustit i såväl ledarskap och omdöme vid flera tillfällen, bedömer Sue Gray. Vissa tillställningar borde inte ha ägt rum över huvud taget och andra borde inte ha fått utvecklas på det sätt som de gjorde.

Det verkar som att de inblandade vid flera tillfällen inte lade någon större vikt vid vad som skedde runt om i landet, fortsätter Gray.

"Den överdrivna konsumtionen av alkohol är inte lämplig på en professionell arbetsplats vid något tillfälle", skriver hon.

Men i övrigt redogör utredaren endast för händelserna i generella ordalag. Polisen har begärt att hon håller igen med detaljerna och inte berättar något närmare alls om merparten av fallen medan det ännu pågår brottsutredningar.

Lovar bättring

– Jag beklagar de saker som vi helt enkelt inte gjorde rätt och jag beklagar också det sätt som den här frågan har hanterats på, säger Boris Johnson själv, när han ställs till svars i parlamentets underhus.

Han lovar bättring och säger att det inte finns någon anledning att misstro hans regering.

– Jag förstår, och jag kommer att rätta till det.

I takt med alla komprometterande avslöjanden har stödet för Boris Johnson och Konservativa partiet (Tories) störtat. Partiet har rasat närmare tio procentenheter sedan i höstas. Oppositionella Labour har samtidigt klättrat, då man flitigt framställt Johnson som en stor hycklare.

Vid sidan av festanklagelserna anklagas premiärministern för att ha försökt vilseleda parlamentet i sina första redogörelser av vad som hade hänt.

Flera av premiärministerns partikollegor har liksom oppositionen krävs hans avgång, medan andra anser att drevet har fått alltför stora proportioner.

Riskerar storböter

Metropolitanpolisen vid Scotland Yard utreder totalt tolv händelser, för att se om det skett några övertramp av de lagstiftade restriktioner som gällde när folksamlingarna ägde rum. I fyra fall har de beslutat att inte gå vidare med en utredning.

Utredaren Sue Gray konstaterar i sin rapport att hon inte har haft i uppgift att avgöra om något brott har begåtts, samt att hon med anledning av polisens arbete har varit "extremt begränsad" i hur mycket hon har kunnat berätta. Hon framhåller att hon inte heller har delgivit regeringen några ytterligare detaljer.

Om polisutredningen leder till att premiärministern lagförs riskerar han upp till 10 000 pund (omkring 126 000 kronor) i böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!