Anklagelser har florerat i månader om att kretsen kring Johnson, från högerpartiet Tories, bakom regeringsfasaderna ofta struntat i Storbritanniens pandemiregler – medan vanligt folk tvingats uthärda stenhårda nedstängningar.
"Ni är välkomna från klockan 18, ta med egen sprit!" citeras ett e-brev från Martin Reynolds, nära medarbetare till premiärminister Boris Johnson, inför ett kalas i residenset på Downing Street den 20 maj förra året. Då rådde i stort sett totalförbud för umgänge mellan hushåll, men Reynolds bjöd ändå in över 100 personer till premiärministerns trädgård, rapporterar ITV News. Och Johnson med fru deltog i kalaset.
Flera kalas
Tidigare har andra brittiska medier avslöjat flera liknande tillställningar på Downing Street under nedstängningarna 2020 och 2021.
– Jag trodde det handlade om jobb, säger Johnson nu under den veckoliga frågestunden i underhuset i London om minglet den där majkvällen.
Men i backspegeln säger han att det hela var fel, och ber om ursäkt.
– Jag ångrar att vi inte skötte det annorlunda den kvällen.
Han förklarar också att han inte vill föregripa en tjänstemannautredning som tillsatts kring uppgifterna. Det imponerar inte på de politiska motståndarna. Bland andra Labourledaren Keir Starmer krävde under frågestunden att Johnson avgår.
Vem läcker?
Ian Blackford, ledamot för SNP (Skotska nationalistpartiet), berättar att han kontaktats av en väljare, en krigsveteran vars pappa nyligen avlidit.
– Hans far dog utan sina nära och kära omkring sig – eftersom de följde reglerna. Som exsoldat följde han reglerna.
– Men premiärministern har struntat i dem. Medan allmänheten lidit har han festat med mat och dryck bakom residensets höga väggar, säger Ian Blackford i underhuset.
– Ska han göra det enda rätta och avgå – eller ska hans partikamrater inom Tories tvingas visa honom var utgången är??
Det kan också bli rättsligt efterspel. De brittiska covid-reglerna är lagstadgade, så om Johnson brutit mot dem har han begått brott.
En annan pikant fråga är vem som läcker alla uppgifter om kalasen på Downing Street. Det handlar både om e-post, bilder och videor tagna inne på residenset, så det måste vara någon väldigt nära premiärministern.