Boris Johnsons mest lojala anhängare bankade i sina bord och dånet spred sig långt utanför det rum Konservativa partiets (Tories) parlamentsledamöter samlats i: Premiärministern hade klarat misstroendevoteringen inom partiet.
211 ledamöter röstade för premiärministern, bara 148 gav sitt bifall åt misstroendevoteringen – och Johnson kan sitta kvar.
– Nu kan vi lämna bakom oss allt det där som folket i medierna tjatar om. Nu ska vi ta tillfället i akt att förena oss och ge väljarna det de vill ha: resultat, sade Johnson till journalister efter omröstningen.
Själv kallar Johnson resultatet "övertygande", men hans politiska överlevnad är inte säkrad ännu. De 41 procent som röstade mot Johnson är fler än de 36 procent som röstade mot dåvarande premiärministern Theresa May i en liknande process 2018–2019. Ett halvår senare, i juni 2019, avgick May till följd av komplikationerna som hade uppstått kring landets utträde ur EU.
Men Johnson säger att resultatet inte på något sätt gör det svårare att leda regeringen, och han tänker inte avgå och vill heller inte se något nytt parlamentsval.
– Jag är definitivt inte intresserad av nyval. Vad jag är intresserad av är att ge landet det det behöver, säger han enligt BBC.
Labourledaren: Svek britterna
Bara minuter efter att resultatet blivit offentligt sade oppositionsledaren, Labours Keir Starmer, till reportrar att Tories svek britterna.
– I kväll hade de ett val. Att visa att de har en ryggrad eller att stödja Boris Johnson. Det brittiska folket är trötta på det här. Trötta på en premiärminister som lovar stort men aldrig kommer med något resultat, sade han enligt Sky News.
Från Johnsons egna parti kom desto mer stöd för premiärministern.
Utbildningsminister Nadhim Zahawi sade enligt Sky News att Johnson tog en "flott" seger och att fokus nu måste ligga på att leverera resultat inom politiken.
– Det är en omröstning. 50 procent plus en röst är en majoritet. Boris lyckades mycket bättre än så.
Kulturminister Nadine Dorries, en av Johnsons mest högljudda anhängare, skriver på Twitter att det nu är "dags att gå tillbaka till arbetet".
Alla var inte lika positiva. En av parlamentets mer seniora ledamöter, Roger Gale, säger enligt BBC att han kommer fortsätta att stödja partiets politik, "men inte premiärministern".
Ett första besked om hur allmänheten tar emot resultatet av måndagens omröstning kommer i de två fyllnadsval som hålls den 23 juni.
Sista försök att få stöd
I ett sista försök att få så många ledamöter som möjligt med sig höll Johnson sent på eftermiddagen ett brandtal till flera av dem, i ett stängt möte.
Enligt källor till bland annat The Times ska han där ha varnat för ett ”konservativt inbördeskrig” och att bara oppositionen vinner på att han avsätts. Och medlemmarna lyssnade alltså.
Boris Johnsons senaste åtta månader har präglats av den så kallade ”partygate”-skandalen. Steg för steg har det avslöjats hur det arrangerades olika samlingar och festligheter på regeringskansliet i 10 Downing Street – under en tid då invånarna i övrigt förväntades hålla sig isolerade i sina hem.
Bett om ursäkt
Den oberoende tjänstemannen Sue Gray fick i uppdrag att granska vad som hade skett. Hon lämnade sin rapport för nästan två veckor sedan och krävde då att den högsta ledningen hålls ansvarig för en festkultur som bildats.
Johnson har bett om ursäkt flera gånger om, bland annat även till drottning Elizabeth för en tillställning som hölls samma dag som hennes make prins Philip begravdes under pandemirestriktioner.
Storbritannien går till val nästa gång 2025.