Johnson var illa ute – blir det "bara" böter?

För bara några veckor sedan såg Boris Johnson ut att kunna bli avsatt av sina egna partikollegor. Nu – när det har slagits fast att premiärministern bröt mot sin egen lag – är det dock tyst bland tvivlande tories. Åtminstone för stunden.

Boris Johnsons framtid på 10 Downing street såg ut att vara i fara, men nu verkar krismolnen ha skingrat sig.

Boris Johnsons framtid på 10 Downing street såg ut att vara i fara, men nu verkar krismolnen ha skingrat sig.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Storbritannien2022-04-15 07:48

Storbritanniens premiärminister är såvitt känt den förste på posten att göra sig skyldig till ett brott. Boris Johnson och finansminister Rishi Sunak får bägge böta 50 pund, motsvarande ungefär 620 kronor, för att ha deltagit i en tillställning på 10 Downing street under en tid då hela landet skulle lyda under strikta pandemiregler.

I februari ledde festskandalen, kallad "partygate", till massavhopp kring Johnson, opinionstapp och ett partiuppror som hade kunnat bli hans fall.

Sedan tog kriget i Ukraina fart och blickarna riktades åt annat håll.

Efter att ha betalt sin bot har Boris Johnson bett om ursäkt och sagt att han behöver återgå till sitt arbete.

Arga sköterskor

Nästan alla regeringskollegor har skridit till premiärministerns försvar.

– Jag försöker inte rättfärdiga det, men jag vet också att det inte gjordes med illvilja eller avsikt, även om det inte borde ha hänt, sade transportminister Grant Shapps, som har skickats fram som en talesperson, till BBC.

Boris Johnson insisterade inför parlamentet att alla regler följts, tills det visade sig att det inte stämde. Men, säger Simon Hart, som är minister i Walesfrågor:

– Det är en skillnad mellan att vilseleda och att vilseleda med avsikt.

Parlamentsledamoten Michael Fabricant gick ut och sade att han känner flera sjuksköterskor och lärare som gick ut och drack efter jobbet i pandemitid, vilket väckte anstöt hos flera fackförbund.

"Johnsons allierade i parlamentet och i pressen tycks tro att opinionsvinden har vänt till följd av hans starka stöd för Ukraina, men det är inte något som har synts i opinionsmätningarna, där en skjuts har varit minimal som mest. 'Partygate' väger fortfarande tungt", skriver Tim Bale, statsvetarprofessor vid Londonuniversitetet Queen Mary, till TT.

Torykollegorna vill framför allt sitta still i båten, enligt Bale, som poängterar att det inte finns någon uppenbar efterträdare. Finansminister Sunak, som pekats ut som en sådan, sitter ju i samma knipa.

Dålig tajmning

Många konservativa parlamentsledamöter uppgavs i februari ha skrivit formella protestbrev för att avsätta Boris Johnson. Flera höll känslosamma anföranden i underhuset om hur de tvingats stanna hemma från anhörigas begravningar medan premiärministern minglade.

Nu gör många Toryledamöter bedömningen att det är fel tillfälle att försöka byta ut landets ledare, enligt brittiska medieuppgifter. Endast några få av dem står öppet fast vid avgångskraven.

– Att en sittande premiärminister får, godtar och betalar böter för att ha brutit lagar som han själv infört . . . anser jag vara en omöjlig situation, säger en av dem, Nigel Mills, enligt brittiska medier.

I regeringen höjs bara en röst. Biträdande justitieminister David Wolfson, som också sitter i överhuset, skriver i ett avgångsbrev till premiärministern att det inte bara handlar om festerna, utan kanske mest om hur saken har skötts och bemötts i efterhand.

Vad säger väljarna?

De stora oppositionspartierna har sedan ett tidigt skede krävt premiärministerns avgång. För att Boris Johnson ska kunna avsättas krävs det i första hand att minst 54 av hans 360 partikamrater i underhuset meddelar att de har tappat förtroendet för honom. Det är okänt exakt hur många de var i februari, men det fanns uppgifter om tiotals.

Om och hur väljarna reagerar lär märkas den 5 maj, då det hålls lokala val i stora delar av Storbritannien. Och ännu pågår polisutredningarna, där premiärministern riskerar att bötfällas fler gånger. Efter det kan alla bilder och vittnesmål offentliggöras.

"Här och nu ser Johnson ut att sitta säkert, men om det kommer fler böter och fler avslöjanden (särskilt om det läcks bilder), om Ukraina blir mindre aktuellt för folk och om lokalvalen går dåligt så kan han vara väldigt illa ute", skriver professor Tim Bale.

Johnson har viftat undan frågor om "partygate" vid presskonferenser. Han lovar att ge sin bild av saken inför parlamentet efter påsken.

Ukrainas president Volodymyr Zelsnkyj fick besök av Boris Johnson i helgen, där britten utlovade mycket mer stöd till det krigshärjade landet.
Ukrainas president Volodymyr Zelsnkyj fick besök av Boris Johnson i helgen, där britten utlovade mycket mer stöd till det krigshärjade landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!