Kravaller i sorgens Southport efter tragedin

Polis har officiellt identifierat de tre dödsoffren i åldern sex till nio år efter knivdådet i Southport. Premiärminister Keir Starmer uttryckte sin sorg när han besökte brottsplatsen. Men sent på kvällen utbröt oroligheter då en grupp högerextremister gick till angrepp mot polis.

En polisbil antändes när en grupp attackerade räddningsmanskap i Southport.

En polisbil antändes när en grupp attackerade räddningsmanskap i Southport.

Foto: Richard McCarthy/PA via AP/TT

Storbritannien2024-07-30 13:39

Totalt har tre flickor dött och åtta andra vårdas fortfarande för sina skador. För fem av dem bedöms tillståndet som kritiskt, enligt polis och myndigheter.

De tre dödsoffren, som namngivits av brittisk polis, var sex, sju och nio år gamla.

Barnen befann sig på ett evenemang med Taylor Swift-tema under måndagen när gärningsmannen gick till attack. Vittnen beskriver scenen som "tagen ur en skräckfilm" och som "det värsta de sett".

Två vuxna skadades också i attacken och även för dem beskrivs tillståndet som kritiskt.

Men efter en dag av sorg, minnesstunder och officiella besök förvandlades Southport, i nordvästra England och norr om Liverpool, till en plats för oväntade sammandrabbningar.

En grupp människor samlades utanför en moské i Southport direkt efter det att en manifestation för dödsoffren hållits, och plötsligt utbröt kravaller när gruppen började kasta tegelstenar mot moskén och mot polis, rapporterar BBC.

En polisbil stacks i brand, och kravallpolis sattes in mot den våldsamma folksamlingen. Enligt medieuppgifter fanns personer från högerextrema grupper bland upploppsmakarna.

Merseysides biträdande polischef Alex Goss kallade utvecklingen för "avskyvärd".

– Våra poliser och räddningsmanskap ställdes igår inför en av de svåraste uppgifter de någonsin kommer att vara med om. Ikväll så blir de attackerade när de försöker att stävja oro, sade Goss på tisdagskvällen.

Den oväntade vändningen i den av tragik sårade orten kom sedan bland annat premiärminister Keir Starmer rest till Southport.

Tackar räddningstjänst

Starmer, besökte brottsplatsen på tisdagseftermiddagen för att uttrycka sin sorg och visa sitt stöd för de drabbades familjer.

Han valde också att personligen tacka polis och räddningstjänst som snabbt var på plats.

– Jag tror att alla i detta land berörs av det som hänt, sade Starmer.

Men Starmer möttes också av kritik när han lade ned blomster vid en minnesplats. "Hur många fler ska dö på våra gator?" ropade en man i en grupp av häcklare som uttryckte sitt missnöje över premiärministern.

En 17-åring har gripits och anhållits för dådet och hördes av polis under tisdagen. Eventuella motiv var fortsatt okända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!