Beslutet är ett försök att minska antalet flyktingar och migranter som kommit till Storbritannien via Engelska kanalen.
FN:s flyktingorgan UNHCR uttrycker "starkt motstånd och oro" över uppgörelsen, och uppmanade London att inte fullfölja planen att förflytta asylsökande till det afrikanska landet för utredning om uppehållstillstånd. Människor som flyr ska inte behandlas som handelsvaror enligt UNCHR.
Flera människorättsgrupper avfärdar projektet som "barbariskt och omänskligt".
Oppositionen i Storbritannien anklagar den hårt kritiserade premiärministern Boris Johnson för att försöka rikta fokus bort från det faktum att han blivit bötfälld för att ha brutit mot coronarestriktionerna.
Danska signaler
Men det finns de som ser positivt på uppgörelsen. Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ser uppgörelsen om mottagningsanläggningar som ett steg i rätt riktning:
– Jag hoppas att fler europeiska länder den närmaste tiden kommer fram till att migration i högre grad ska hanteras i förpliktande partnerskap med länder utanför Europa", skriver Tesfaye till danska nyhetsbyrån Ritzau.
Överenskommelsen, som offentliggjordes under torsdagen, kostar 120 miljoner pund, omkring 1,5 miljarder kronor, och finansieras av Storbritannien.
Rwanda välkomnar
"Rwanda välkomnar partnerskapet med Storbritannien att ta emot asylsökare och migranter och erbjuda dem legala vägar till uppehållstillstånd", säger Rwandas utrikesminister Vincent Biruta i ett uttalande.
Detaljer som vem som kommer omfattas av överenskommelsen och om det kommer vara frivilligt, har inte offentliggjorts ännu.
Ghana och Rwanda har tidigare nämnts som möjliga platser för Storbritannien att lägga ut mottagandet hos, men Ghana förnekade all delaktighet i planerna i januari.