Kung Charles höll sitt första "King's speech"

För första gången på 72 år har ett "King's speech" levererats i Storbritannien. På tisdagen öppnade kung Charles III formellt parlamentsåret från en gyllene tron i det brittiska överhuset.

Storbritanniens kung Charles| III under parlamentets öppnande på måndagen.

Storbritanniens kung Charles| III under parlamentets öppnande på måndagen.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Storbritannien2023-11-07 18:31

I det tio minuter långa talet läste monarken upp huvuddragen i den politik som sittande regering – ledd av den konservativa premiärministern Rishi Sunak – avser att föra under det politiska året.

Förra året avled kungens mor, drottning Elizabeth II, och inte sedan 1951 har talet formellt framförts av en manlig monark även om det då inte var personligen eftersom Charles morfar, kung George VI, var sjuk.

Det brittiska parlamentets öppnande omgärdas av många traditioner. Det traditionstyngda kungliga talet inleder parlamentsåret med sedvanlig pompa och stå.

Även denna gång genomsökte vakter i uråldrig mundering källarna i Westminster för att se till att inga mordbrännare gömmer sig där nere och en särskild budbärare – "black rod" – skickades iväg för att kalla till sig underhusets ledamöter. Dessa svarade i sin tur – enligt traditionen – med att först drämma igen dörren framför budbäraren, för att markera sitt oberoende.

I traditionerna ingår även att en av parlamentets ledamöter hålls som "gisslan" i Buckingham Palace under talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!