Kung Charles slips väcker känslor

Kung Charles valde en slips med grekiska flaggor när han i Dubai manade världsledarna att agera för miljön. Medvetet eller ej blev hans slipsval ett nytt kapitel i en infekterad brittisk-grekisk tvist.

Storbritanniens kung Charles III med sin Greklandsinspirerade slips i Dubai.

Storbritanniens kung Charles III med sin Greklandsinspirerade slips i Dubai.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Storbritannien2023-12-02 03:30

Om en bild kan säga mer än tusen ord, vad kan då en slips berätta?

Storbritanniens kung Charles val av en blåvit slips under sitt tal under klimattoppmötet COP28 i Dubai på fredagen har väckt mer undran och skapat fler rubriker än allt klimatsmart han faktiskt sade.

Slipsen, som matchade kungens grå kostym, hade mönstret av grekiska flaggor – och genast var diskussionen igång. Var det bara en oskyldig slump? Var det kanske en hyllning till fadern prins Philip, som föddes som grekisk tronarvinge på Korfu?

Eller kom Charles med en diskret signal till premiärminister Rishi Sunak?

Som att dela Mona Lisa

Sunak har den senaste veckan grävt ned sig i ett verbalt skyttegravskrig med Grekland om Parthenonfriserna från Akropolis – som togs från Aten till Storbritannien och British Museum i början av 1800-talet och som Grekland nu vill ha tillbaka.

Kungen får inte uttala sig om regeringens politik, men med slipsvalet kan han ha gett en vink om var han står i frågan.

Eller så bar kungen bara en slips han tycker om. Buckingham Palace har inte kommenterat slipsvalet, men källor inom hovet säger till BBC att kungen bar samma slips för bara en vecka sedan, innan det diplomatiska gruffet.

I måndags ställde Sunak med kort varsel in ett planerat möte med sin grekiske kollega Kyriakos Mitsotakis i London efter en tv-intervju med BBC:s Laura Kuenssberg.

– Det vore som att dela Mona Lisa och ha ena halvan på British Museum och den andra halvan på Louvren, sade Mitsotakis om ett brittiskt förslag om att de antika friserna skulle delas mellan Storbritannien och Grekland.

Anklagelser

Men Sunak vägrar ändra linje och anklagar Mitsotakis för att bara spela för galleriet – försöka tjusa publiken

Själv har Sunak av oppositionsledaren Keir Starmer, i en oöversättbar dubbelantydan, anklagats för att helt ha tappat fattningen ("lost his marbles", med hänvisning till det engelska namnet på friserna, Elgin Marbles).

På fredagen stod Sunak leende bredvid kung Charles och dennes blåvita slips i Dubai.

Fakta: Parthenonfriserna

Friserna från Akropolis köptes år 1801–02 för 35 000 pund på uppdrag av britten lord Elgin som fick tillstånd av Osmanska riket, som då styrde Grekland, att föra ut de antika föremålen ur landet. Därmed hävdar britterna att de antika föremålen inte är stulna.

Grekland har länge velat få tillbaka friserna och har demonstrativt gjort i ordning en tom plats redo för föremålen på det museum vid Akropolis i Aten som öppnade 2009.

British Museum har liksom andra institutioner i västvärlden kommit under ökat tryck att lämna tillbaka föremål som tagits från olika delar av världen genom århundradena. Men en brittisk lag från 1963 förbjuder bortförande av föremål från museets samlingar.

En lösning skulle kunna vara att Grekland lånar friserna för lång tid. Men Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att det bara kan ske om Grekland erkänner att britterna har laglig rätt till dem – vilket Aten vägrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!