Liz Truss 44 dygn i toppen

Hon valdes med liten marginal och lovade stort. Det blev 44 omvälvande dygn som premiärminister för Liz Truss.

Drottning Elizabeth II:s sista officiella gärning var att formellt erbjuda Liz Truss premiärministerposten. Bild från den 6 september.

Drottning Elizabeth II:s sista officiella gärning var att formellt erbjuda Liz Truss premiärministerposten. Bild från den 6 september.

Foto: Jane Barlow/AP/TT

Storbritannien2022-10-20 17:17

Måndag 5 september

"Jag kommer att leverera en djärv plan för att sänka skatterna och få vår ekonomi att växa."

Liz Truss talar som nyvald ledare i Konservativa partiet. Hon besegrade Rishi Sunak och fick 57 procent av de knappt 200 000 röstande medlemmarnas förtroende.

.

Tisdag 6 september

"Hennes majestät erbjuder Truss att bilda en ny regering."

Drottning Elizabeth II tar emot Liz Truss på slottet Balmoral i Skottland och erbjuder henne formellt premiärministerposten. Det blir drottningens sista officiella gärning.

.

Torsdag 8 september

"Drottningen avlider stillsamt på Balmoral under eftermiddagen."

Efter budet om drottningens bortgång Storbritannien stannar upp och politiken med den. Liz Truss hade tidigare under dagen meddelat en avsikt om att under ett års tid täcka hushållens energikostnader när de stiger över motsvarande 31 000 kronor.

.

Söndag 11 september

"Premiärministern kommer inte att 'följa med' kungen och det är inte en 'turné'."

Dagen innan hade det meddelats att Liz Truss skulle följa med den nye kungen, Charles III, på en resa runt i Storbritannien. Men Truss talesperson tvärvänder, vilket väckte förvåning och viss kritik.

.

Söndag 23 september

"Vi lovade att prioritera tillväxt."

Truss finansminister Kwasi Kwarteng lägger fram det finanspaket som utlovats, som beskrivs som det största av sitt slag sedan 1972. Det är skattesänkningar och elsubventioner till en en mångmiljardkostnad, som av allt att döma ska finansieras med lån. Marginalskatten för höginkomsttagare och inkomstskatten ska sänkas. Ett tak för bankbonusar ska också bort.

Finansmarknaderna skälver, pundet faller till den lägsta nivån sedan 1985 och räntorna på brittiska statspapper lyfter kraftigt.

.

Onsdag 28 september

"Som att hälla bensin på inflationsbrasan."

Internationella valutafonden uppmanar Truss regering att tänka om när det gäller skattereformpaketet. Utöver stigande inflation lär det orsaka större ekonomiska klyftor, anförs det.

Den brittiska marknaden hade då tappat minst 500 miljarder pund (cirka 6 000 miljarder kronor) i samlade värden på tillgångar sedan Truss tillträdde. Samma dag sjösätter Bank of England en plan för stödköp av statsobligationer för att förhindra en krasch.

.

Torsdag 29 september

"Vi måste snabbt vidta åtgärder för att få ekonomin att växa."

Liz Truss kommenterar för första gången sin skatteplan i en rad intervjuer. Hon får ny kritik för att inte ha varit lyhörd.

Att få ekonomin att växa och samtidigt hantera inflationen "innebär givetvis att fatta kontroversiella och svåra beslut, men jag är beredd att göra det som premiärminister", säger hon till BBC.

.

Söndag 2 oktober

"Vi har en tydlig plan."

Konservativa Tories årliga kongress inleds. Truss erkänner vissa misstag, men då framför allt i hur hon och Kwasi Kwarteng förberedde landet och marknaden på reformpaketet. Hon står fortsatt bakom det.

.

Måndag 3 oktober

"Vi förstår och vi har lyssnat."

Finansminister Kwasi Kwarteng skriver på Twitter att han och Truss backar från en del av reformpaketet: sänkningen av marginalskatten för höginkomsttagare från 45 till 40 procent. Det hade blivit "en distraktion från vårt huvudsakliga mål".

Liz Truss skriver på Twitter att: "Vårt fokus nu är att bygga en ekonomi med hög tillväxt som finansierar offentliga tjänster i världsklass, höjer lönerna och skapar möjligheter i hela landet".

.

Onsdag 5 oktober

"Jag ska ta oss genom stormen."

Liz Truss anför i sitt tal på partikongressen att skattesänkningarna och avregleringarna är de rätta åtgärderna, "moraliskt och ekonomiskt". Hon anklagar meningsmotståndare för att vara emot tillväxt.

Talet avbryts av protester från Greenpeace-aktivister, som anser att partiet sviker sina klimatlöften.

.

Lördag 8 oktober

"Vi måste stötta Liz Truss."

I Sunday Express manar miljöminister Ranil Jayawarden alla Torymedlemmar att ställa sig bakom partiledaren. Flera ministrar och parlamentariker stämmer på olika sätt in. Profilen Penny Mordaunt skriver i The Daily Telegraph att splittring endast gynnar partiets motståndare.

.

Torsdag 13 oktober

"Totalt fokus på att leverera."

Kwasi Kwarteng är i Washington för Internationella valutafondens årsmöte. Han tar full sats för att få igenom sitt budgetförslag, även om det på hemmaplan spekuleras hejvilt i att regeringen är på väg att göra en U-sväng i frågan.

.

Fredag 14 oktober

"Jag måste agera för nationens bästa."

Kwasi Kwarteng åker plötsligt hem från USA över natten. Han dyker upp på Downing Street, där han får sparken.

– Vi måste se till att vi har ekonomisk stabilitet i landet. Vi kommer att ta oss igenom den här stormen, säger Truss på en mycket kort presskonferens.

Ny finansminister, landets fjärde i år, blir Jeremy Hunt. Det står också klart att Truss tvingas backa från flera kritiserade delar i sitt reformpaket.

.

Lördag 15 oktober

"Det förekom misstag."

Nytillträdde Jeremy Hunt varnar för att statliga myndigheter står inför en begränsning av utgifterna och att det begicks viktiga misstag i budgeten under Kwasi Kwartengs ledning.

– Premiärministern har insett det. Det är därför jag är här, säger Hunt till Sky News.

.

Söndag 16 oktober

"Jag har lyssnat, jag förstår."

Liz Truss skriver i The Sun att hennes tidigare förslag om skattesänkningar gick längre, och i snabbare takt, än vad marknaden hade förväntat sig. Hon håller dock fast vid att hennes politik i utgångsläget är den rätta.

.

Måndag 17 oktober

"Tillväxt kräver stabilitet."

Nye finansministern Jeremy Hunt lägger helt om finanspolitiken, och tidigare kritiserade skattelättnader tas bort. Det berör bland annat den inkomstskatt som tidigare föreslagits att sänkas.

.

Onsdag 19 oktober

"Jag är en fajter, inte en som ger upp."

Liz Truss möts av häcklande i en frågestund i brittiska underhuset. Några timmar senare står det klart att inrikesminister Suella Braverman lämnar regeringen. Efter en turbulent omröstning om "frackning" anklagas partiet för att fysiskt och våldsamt ha försökt tvinga ledamöter att rösta för partilinjen.

.

Torsdag 20 oktober

"Jag kan inte leverera."

På eftermiddagen meddelar Liz Truss utanför 10 Downing Street i London att hon avgår. Hon säger att hon blev partiledare under en turbulent tid, med ett svårt ekonomiskt läge och internationell instabilitet. Truss säger också att hon kommer sitta kvar som premiärminister tills det är klart med en efterträdare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!